İsveç'te tehditlere dayanamayan Yahudi toplum derneği kapandı

İsveç’in kuzeyinde faaliyet gösteren bir Yahudi toplumu derneği, aşırı sağ gruplardan gelen ve bir süredir devam eden tehditler nedeniyle derneği kapatma kararı aldıklarını açıkladı.

BBC’de yer alan habere göre, İsveç’in kuzeyindeki Umea şehrinde yedi yıldır faaliyette olan bir Yahudi toplumu derneği yetkilileri, tehditler nedeniyle derneği kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı. 

Dernek binasının duvarlarına daha önce gamalı haç çizilmiş, ‘nerede yaşadığınızı biliyoruz’ gibi mesajlar yazılmış ve derneğe ait bir araba tahrip edilmişti. 

Dernek sözcüsü Carinne Sjoberg, bir süredir kimsenin derneğe gelmeye cesaret edemediğini söyledi, “1930’lara geri dönmüşüz gibi’ açıklamasını yaptı. 

İsveç’in kuzeyindeki şehirlerde son yıllarda Yahudilere yönelik saldırılar artmaya başladı. Toplum liderleri, New-Nazi’lerin gittikçe görünür olduğu Umea, Gothenburg gibi şehirlerde durumlarının daha zor olduğunu söylüyor. Yahudi toplumu derneğinin bulunduğu Umea şehrinde iki yıl önce de 10 Kasım 1938’de yaşanan ve Yahudilere yönelik pogromun başladığı ‘Kristal Gece’nin yıldönümünde kentte bir anma yürüyüşü düzenlenmiş fakat Yahudi toplum dernekleri çağrılmamıştı.

 



Yazar Hakkında