Kitap ԳԻՐՔ ARALIK: Katilin portresini çizen hikâyeler

Merhaba,

Bu sayımıza ‘Komik-i Şehir Naşit Efendi: Nusret Safa Coşkun’un Kaleminden Naşit Efendi’nin Hayatı’ ile başlıyoruz. İbrahim Özen’in yayına hazırladığı kitap, gazeteci ve yazar Nusret Safa Coşkun’un tulûat sanatçısı Naşit Özcan’la yaptığı ve 23 Ocak - 12 Mart 1939 tarihleri arasında ‘Son Posta’ gazetesinde 36 bölüm halinde yayınlanan ‘Hayatım’ başlıklı röportaja dayanıyor. ‘Komik-i Şehir Naşit’in hayatını bu kitaptan okuyanlar tulûatın büyük ölçüde bir Ermeni-Türk ortak yapımı olduğunu, bu durumun da yaygın kanının aksine, Cumhuriyet’ten sonra pek değişmediğini görecekler. Murat Cankara yazdı. 

Eliezer J. Sternberg’in yazdığı ‘NöroLojik’, hem günlük davranışlarımızı hem de hiç duymadığımız sendrom ve hastalıkları anlamamıza yardım eden, beynin bilinçli ve bilinçaltı sistemlerinin nasıl koordineli çalıştığını gösteren çok iyi yazılmış bir kitap. Beynimizin bazen büyük travmaları atlatmamıza yardım ederken çoklu kişilik geliştirmeye kadar varan aşırı önlemleri alabildiğini görüyoruz kitabı okudukça. Bürkem Cevher yazdı. 

‘Hayvan Müzesi’, Kosta Rikalı yazar ve akademisyen Carlos Fonseca’nın Türkçeye çevrilen ilk romanı. 1987 doğumlu yazarın böylesine görkemli bir romanı bu kadar genç yaşta yazabilmesi edebiyat dünyasında şaşkınlıkla karşılanıyor. Fonseca’nın Kosta Rika’da doğup, Porto Riko’da büyüyüp, ABD’de eğitim görüp, İngiltere’de yaşıyor olması, ‘Hayvan Müzesi’nin bu denli evrensel ve kapsamlı olmasının nedeni gibi görünüyor. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ