Şapgir’de bu hafta

Hanzala 11 yaşında, adının anlamı “acı ot”… Üzerinde hep evini bırakıp gitmek zorunda kaldığı ‘büyük felaket’ gününün hüznü. Arkası dönük, Hanzala küskün bir çocuk… 20 Kasım’da Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanırken, onun topraklarına yine ölüm yağdı. ‘Büyük’ adamlar için birer ‘istatistik’ten ibaret yeni Hanzalalar zuhur etti yeniden. Ölümlerin olmadığı, Hanzala’nın bize yüzünü döneceği günlerin ümidiyle, bu haftanın şapgir’i sizlerle…

Yine de “her çocuk biraz eşkıya, biraz da umut”sa eğer ve “her çocuğun kalbinde kendinden daha büyük bir çocuk var”sa, çocukların artık devlet dersinde öldürülmeyeceği bir dünya dileğiyle...

 

Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak istersenizagos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitter’da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilir, yorumlarınızı bize iletebilirsiniz.

'Biri Alevi, biri türbanlı, öteki gayrimüslim, biri tinerci… Ne oldu birlik beraberliğe?'

Ararat ŞekeryanBeyinsiz Adam'la özel hayattan güncel politikaya, eğitim sorunlarından büyük bayrak yapma yarışlarına varan dolu dolu bir söyleşi yaptı.

Türkçenin Çarents öksüzlüğü

Gizem Asya Genç, 27 Kasım 1937’de vefat eden 'Ermeni edebiyatının yaramaz/hoyrat çocuğu' Yeğişe Çarents’i anlatıyor, anımsatıyor bize.

'Hayatın içinde gürültü, gürültünün içinde de ses var. Çünkü aslolan sestir...”

Bawer Çakır, Çarşamba geceleri saat 22:00’de, Özgür Radyo’da “Dünyanın Gürültüsü” adlı programı hazırlayan, “teker teker farklı dillerde, başka şeyler söyleyen şarkılar çalan” Salih ile söyleşti.

Arabeskçiler Vatan Hainliğine Devam Ediyor Hâlâ

Arabesk denilen iğrenç şeyi sevmemek vatanperverliktir” diye buyuran Fazıl Say'ın, dayandığı absürdlük sınırını, içinde bulunduğu büyük sorunsalı ve ona yöneltilen eleştirilerin sıkıntılarını Sertan Şentürk yazdı.

Başkentte bir futbol cinayeti

Kenan BaşaranAnkaragücü’nün küme düşmesiyle başlayan ve kulübün batmasıyla sonuçlanan süreci şapgir için yazdı.

Geçilemeyen sınırlar konuşulamayan insanlar: Ülkelerarası araştırma yapmak (3)

Türkiye ve Ermenistan'da doktora araştırması yapan Aykut Öztürk, üçüncü yazısında okuyucuyla araştırması boyunca kendine dair sorduğu birtakım soruları paylaşıp, bu sefer çuvaldızı kendisine batırıyor.

Hediye Evdoksia

İsmail KeskinHediye Evdoksia romanından, 9 yaşındaki Evdoksia’nın savaşın tam ortasında kaldığı bölümü playlaşıyor. Gerçek bir hikâyeden misal verip, savaşa olan cesaretinizi kırmak için...

Gazze Şeridi’nden Göç Hikâyeleri

“Dünya’nın en büyük açık hapishanesi”nden göç etmek zorunda kalan insanların öykülerini derleyen Mai Yaghi, küçük Muhammed’in sesini bizlere duyuruyor: “Ne zaman öleceğiz?” Beril Eski çevirdi...

Estetiğin Politikası: Mussolini ve Faşist İtalya

Faşizm ve yarattığı estetik konusunda uzman Santa Barbara Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Simonetta Falasca-Zamponi, bizim için de ‘tanıdık’ bir ulus inşası zihniyetini ve onun estetik anlayışı yazdı, Halit Yerlikhan çevirdi.

 
 

 

DÜNYADAN FOTO HABERLER

 

 

Şapgir arşivi;


17.11.2012
10.11.2012
03.11.2012
27.10.2012
20.10.2012
13.10.2012

 

06.10.2012
29.09.2012
22.09.2012
15.09.2012
 

 

 

Kategoriler

Şapgir