Şapgir'de yeni bir hafta...

Her şapat ve giragi olduğu gibi Şapgir bu haftada dopdolu bir içerikle sizleri bekliyor: Mahir Ünsal Eriş'in Neşet Ertaş öyküsü, edebiyatın yapıtaşlarından Adalet Ağaoğlu, biat etmeyen efsane Alex de Souza, dünyadan haberler ve daha birçokları sizleri bekliyor..

Bir daha Neşet Ertaş gibi bu toplumun kültüründe belirleyici rol oynayan biri gelir mi dünyaya bilinmez ama muhtemelen bir daha kimse onun kadar güzel “göğnüm” demeyecek. Neşet Ertaş’ın bizde kalan güzel hatırası için, Bangır Bangır Ferdi Çalıyordu Evde kitabının yazarı Mahir Ünsal Eriş, “içimizdeki lastiği geren ve pıt edip kalbimize çarpan” bir öykü yazdı şapgir için.

 

'Her şeyini kaybedeceksin; ama unutma ki, hatıralarını kaybedemezsin. Onlar canına okuyacak.' Halep bombalanıyor. İnsanlar ölüyor. Kent gözümüzün önünde yok oluyor. Yok olan mekânlardan geriye bir tek hatıralarımız kalıyor ve biliyoruz ki onlar canımıza okuyacak. Halepli arkadaşımız Vahakn Keşişyan, hissettiklerini bizimle paylaştı.

Yazının Devamı

'You will lose everything... only your memories will remain, they will tear you down'. Aleppo is being shelled. People are dying. The city is disappearing in front of our eyes. The only things that remain of the destruction are the memories and we know that they will tear us down. Our Aleppine friend Vahakn Keşişyan shared his feelings.

 

‘Herkes tarih yapabilir, sadece büyük bir adam tarih yazabilir’ der Oscar Wilde. Hafta başı kaybettiğimiz Britanyalı tarihçi Eric Hobsbawm siyasi ve entelektüel kişiliğiyle şüphesiz ki büyük bir adamdı. ‘Aşırılıklar Çağı’nın her bakımdan ‘aşırı’ yazarıydı.

 
 

Kadın olduğu için, feminist olduğu, muhalif olduğu için yazdı. Körü körüne inanmaktansa vicdanını dinleyerek gösterdi bize kendi doğrularını. Türkiye’deki dağınıklığın kafasındaki yansımalarını yazdı. Portre bölümümüzün bu haftaki konuğu, Türkiye edebiyatının yapı taşlarından Adalet Ağaoğlu.

Eurosport Türkiye yazarlarından Alper Öcal, hafta boyunca gündemde olan, biat etmeyen efsane Alex’in Fenerbahçe’de kadro dışı bırakılmasını şapgir için değerlendirdi.

Bir tefeciden fahiş faizlerle borçlanan köylü kadınlara cebinden çıkarıp verdiği parayla onları kendi işlerinin patronu yaparak ilk mikro kredi uygulamasını başlatan, Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus'un hayal ettiği gibi başka bir dünya gerçekten mümkün müdür?

 

Mail adresimize yazısını gönderip, şapgir’e dışarıdan ilk katkı sunan Cengizhan Çelik sinema tarihinin ilk konulu filmini çeken Georges Méliès’e bir saygı duruşunda bulundu. Méliès’in bir illüzyon olarak değerlendirdiği sinema dünyasına nasıl girdiğini anlatan yazının içerisinde Méliès’in filmlerini de seyredebilirsiniz.

“Yüzüklerin Efendisi kitaplarından fırlamış bir bitki örtüsüyle, hiçbir yağmura benzemeyen musonuyla, Tanrılara sunulan yiyecekleri, budizmi, filleri ve bol baharatlı yemekleriyle” ‘Melekler Şehri’ Bangkok’a kısa bir yolculuk yapıyoruz. 

Türkiye’de merakla beklenen fakat henüz çevrilmeyen, J.K. Rowling’in yeni çıkan kitabı The Casual Vacancy hakkında New York Times’ta çıkan, Michiko Kakutani’nin kaleme aldığı sert eleştiriyi Türkçeleştirerek paylaşıyoruz.

İspanya’da yeni tasarruf tedbirlerine karşı düzenlenen protesto ve polisin sert müdahelesi üzerine ünlü yönetmen Pedro Almodόvar’ın kaleme aldığı yazıyı Türkçeye çevirerek aktarıyoruz.

Dünyadan foto haberler

Dünyadan foto haberler bölümümüzle de her hafta olduğu gibi sizlere kıyıda köşede kalmış haberleri aktarmaya çalışıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siz de şapgir’e destek vermek, yazılarınızı bizle paylaşmak isterseniz, agos.sapgir@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Twitterda da @AgosSapgir hesabından yazıları takip edebilirsiniz.

 

İyi hafta sonları ve iyi okumalar!

Kategoriler

Şapgir