“Ermeni göçmenlere yardım artmalı”

Geçtiğimi hafta düzenlenen VADİP toplantısında konuşan Türkiye Ermeni Patrikliği Göçmenlere Yardım Komisyonu temsilcisi Peder Drtad Uzunyan, çeşitli ülkelerden Türkiye’ye gelen Ermeni göçmenlerle ilgili çalışmaları hakkında bir komisyon raporu sundu.

Vakıflar Arası Düşünce ve İletişim Platformu (VADİP) 12 Aralık Pazartesi günü, yılın son toplantısını yaptı. Birçok vakıf başlanın ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya, Türkiye Ermeni Patrikliği Göçmenlere Yardım Komisyonu temsilcisi Peder Drtad Uzunyan da katıldı. Uzunyan, çeşitli ülkelerden Türkiye’ye gelen Ermeni göçmenlerle ilgili çalışmaların artarak devam ettiğini ve bu yıl İzmir, Düzce, Kırıkkale, Ankara, Yozgat, Amasya ile Kayseri’de çalışmalar yapıldığını vurguladı. Uzunyan komisyonun çalışmalarıyla ilgili de bir rapor sundu. Rapora göre bir yıl içinde yaklaşık 200 Bin TL’lik yardım yapıldı. 

Geçtiğimiz yıl Patrikhanede Başepiskopos Aram Ateşyan başkanlığında yapılan toplantılar sonucunda Türkiye Ermenileri Patrikliği Mülteciler Komisyonu kurulmuştu. Doç. Dr. Toros Alcan,  Diana Kamparosyan, Melkon Karaköse, Levon Şadyan, Hovsep Arzuman ve Drtad Kahana Uzunyan’dan oluşan komisyon Suriye ve Irak’tan gelen Ermeni aileleriyle ilgili çalışmalar yürütüyor.

Uzunyan tarafından sunulan raporda, bir yıl içinde aileler için bir yardım sistemi yapılandırıldığı belirtilerek sistemin ayrıntıları anlatıldı. Komisyonun hazırladığı rapor şöyle,

Aileler ziyaret ediliyor

Ailelerin dini ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Patrikhane aileleri bulundukları illerde ziyaret etti. Şahen Kahana Ohanyan, Hrant Uraragir Tıbir Çizmeciyan, Diana Kamparosyan, Nora Şenyan ve Drtad Kahana Uzunyan’ın katıldığı ziyaretler kapsamında İzmir, Düzce, Kırıkkale, Ankara, Yozgat, Amasya ve Kayseri'de 1 Cenaze, 1 düğün, 3 badarak, ev kutsama ayinleri, hasta ziyaretleri ve değişik ziyaretler yapıldı. Önümüzdeki yıl daha kapsamlı ziyaretlerin yapılması planlanıyor.

Başvuru yardımları

Komisyonun öncelikli çalışmalarından biri, göçmenlerin belgelerinin toplanması. Belgeler komisyon tarafından arşivleniyor. Kanada’ya gitmek isteyen ailelerin belgeleri hazırlamaları için komisyon yardım ediyor. Bütün çeviri ve belge süreçlerine komisyon müdahil oluyor.

İhtiyaçlar karşılanıyor

Ailelerin geçim ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için komisyon tarafından bir destek sistemi oluşturulmuş. Surp Pırgiç Hastanesi Yönetim Kurulu, Bakırköy ve Kınalı Ada Kilisesi Vakıfları ailelerin ihtiyaçları konusunda yardımcı oluyor.

Ailelere aylık alışveriş kartları dağıtılıyor, kira yardımları yapılıyor. Hastalık durumlarında ise tedavileri Surp Pırgiç Hastanesinde yapılıyor. Bütün tedavi ve ilaç giderleri de hastane tarafından karşılanıyor. Bazı kanser hastaları var. Sürekli tedavilerinin sağlanması için İstanbul ve Ankara’da aileler için ev tutuldu. Ailelerin yurtdışına gidebilmeleri için başvuru merkezlerine ulaşabilmeleri için de yardım yapılıyor.

Yardımlar hayati

Hazırlanan raporda göçmenlerin yaşadıkları sıkıntılara da dikkat çekildi,

Aileler için Birleşmiş Milletlerin 2023 yılına randevu verdiklerine dikkat çekilen raporda, bu süre zarfında ailelerin iş bulma olanaklarının da mümkün görülmediği ve yardımların daha hayati bir hal aldığı ve artması gerektiği belirtildi.

Yapılan yardımların yıllık 200 Bin TL’yi bulduğu belirtilen raporda, yardımların büyük kısmını üstelenen Hastane Yönetim Kurulu’na, komisyon kurulmadan yaklaşık 3 yıldır yardım çalışmalarına başlayan Kınalıada Kilisesi Vakfına, yardım yapan vakıflara ve hayırseverlere teşekkür edildi. 

Kategoriler

Toplum Vakıflar


Yazar Hakkında