FATİH GÖKHAN DİLER

Londra’daki Britanya Kütüphanesi’nin Asya ve Afrika koleksiyonu, geniş bir seçkinin yanı sıra Kürtçeye ve Kürt kültürüne dair pek bilinmeyen bir serüvenin anlatıldığı kitaplara da ev sahipliği yapıyor. Sovyet Ermenistanı’nda Kiril, Ermeni ve Latin alfabeleriyle yazılmış başta çocuk kitapları olmak üzere yüzden fazla Kürtçe eser, kütüphanenin Türkçe ve Türkî diller küratörü Michael Erdman’ın kataloglama çalışmalarıyla tekrar ortaya çıktı.

Alevi yurttaşların 15 Temmuz darbe girişiminden referandum sonrası döneme ilişkin algılarına, içinde bulundukları ruh haline, anayasa değişikliğine yaklaşımlarına ve Türkiye’nin geleceğine dair tahayyüllerine yönelik “15 Temmuz’dan Bugüne Alevilerin Gündemi” başlıklı çalışmayı Ulaş Tol anlattı.

Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Ana Bilim Dalı’nda ders verirken KHK ile görevden alınan akademisyenlerden Prof. Yüksel Taşkın tartışmalı seçimlerden çıkan sonuçları AKP açısından değerlendirdi.

Amerika Mezopotamya Organizasyonu Başkanı David William Lazar, ABD Başkanı Donald Trump’ın hem seçim kampanyası döneminde aktif olarak çalışan hem de Trump’ın Ortadoğu danışman kurulunda yer alan bir isim. Lazar, hem Irak ve Suriye’deki Hıristiyan azınlıkların durumunu ve taleplerini hem de Trump’la birlikte değişen ABD’nin Ortadoğu ve göçmen politikaları hakkındaki sorularımıza yanıt verdi.

İsrailli akademisyen Efrat Aviv’in 2012’den bu yana devam eden ‘Osmanlı’dan AKP’ye, Türkiye’de antisemitizm ve antisiyonizm’ başlıklı kapsamlı çalışması geçtiğimiz hafta kitaplaştı. Bar Ilan Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü’nde ders veren Aviv, Routledge Yayınevi’nden çıkan kitap için özel olarak yaptığı kapsamlı anket çalışmasını da araştırmacıların ve okuyucuların dikkatine sunuyor. Aviv’le Türkiye’deki antisemitizmi konuştuk.