SÜRYANİ CEMAATİ

TOPLUM Gölgede kalan mesele: Lozan ve Süryaniler

İmralı temasları ile başlayan ve PKK kongresinde “fesih” kararı alınmasıyla ilerleyen süreçte, PKK’nin “Lozan” vurgusunda bulunması gündemdeki yerini koruyor. Lozan Antlaşması çeşitli yönleriyle tartışılırken gölgede kalan ve pek tartışılmayan bir mesele de Türkiye’nin gayrimüslim halklarından Süryanilerin yaşadıkları hak kayıpları. Antlaşmanın “Azınlıklar” başlığı altındaki 37 – 44. Maddeleri azınlık toplumlarının eğitim, dini ve geleneklerin korunmasına atıf yapıyor ve aslında herhangi bir grubun ismi zikredilmiyor. Bugüne kadar sadece Ermeniler, Rumlar ve Yahudiler devlet tarafından bu kapsamda görüldü. Süryaniler ise bu halklar arasında sayılmadı ve 100 yıllık süreçte büyük hak kayıplarına uğradılar. Süryani hakları aktivisti David Vergili, “Var olan eğitim kurumları, sonrasında da dini eğitim merkezleri kapatılarak, asimilasyon ve inkâr politikalarına maruz kaldılar. Varlıkları ve gelecekleri tehlike altında. Süryanilerin anadilinde eğitim hakkı ile yasal ve anayasal güvenceleri sağlanmalı" diyor.
GÜNCEL Avrupalı Süryanilerden çağrı: Yasa dışı el koymayı iptal edin

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) ve Avrupa Hristiyan Siyasi Hareketi (ECPM), Midyat’taki Süryani taşınmaz varlıklarının Hazine’ye ve Diyanet’e devredilmesi üzerine bir açıklama yayımladı; Türkiye Hükümeti’ni acilen kararı iptal etmeye ve Süryani toplumuna tarihi mülklerini iade etmeye çağırdı.
GÜNCEL Galata Rum Okulu 23 yıl sonra iade edildi

Binasına ve gelir kaynaklarına Hazine tarafından el konulan Galata Rum Okulu 23 yıl sonra Rumlara iade edildi. Tapuyu devralan Meri Komorosano, “Bu bizim için bir rüyaydı” dedikten sonra okul binasını kültür merkezine dönüştüreceklerini anlatıyor. Avukat Laki Vingas, “Kanuna göre başvurusu yapılmış her mülk, sahiplerine iade edilecektir' diye konuştu.