MUSEVİLER

GÜNCEL Edirne’nin Büyük Sinagog’u canlandırılıyor

Toplam 2746 m2’lik Edirne Büyük Sinagogu binası ve yapı topluluğunun yeniden hayata kazandırılması için çalışmalar son hızla devam ediyor. Restorasyon çalışmalarında Edirne Sinagogunun yanı sıra aynı alanda bulunan Midraş Binası ve Hahambaşılık - Okul Binası da aslına uygun olarak tekrardan gün ışığına çıkıyor.
GÜNCEL Struma kitaplaştırıldı

İstanbul açıklarında 72 gün boyunca ölüme terk edilen 769 Yahudi'nin dramı dünyada ilk kez Türkçe olarak bir kitapta toplandı. Nazi Soykırımı’ndan kaçmaya çalışan Romanyalı Yahudiler’in, hurda bir gemiyle çıktıkları yolculuğun Türkiye’nin Karadeniz kıyılarından uzaklaşırken sonlanmasıyla tarihe geçen ‘Struma Olayı’ akademisyen-gazeteci-yazar Halit Kakınç imzasıyla kitaplaştırıldı.
GÜNCEL Urfa'da Museviler için mezarlık talebine Başbakanlık'tan ret

Şanlıurfa'da yaşayan Musevi Eyüp Badem, Musevilere ayrı bir mezarlık verilmesi için belediyeye başvurdu. Belediye'nin Müslüman mezarlığının kullanılmasında bir engel olmadığı gerekçesiyle reddettiği Badem, bunun üzerine Başbakan Erdoğan'a bir mektup yazdı. Ancak Başbakanlık'tan gelen yanıt da aynı oldu: 'Belediyenin kararı geçerli.'