TASARIM

DOSYA Kapalıçarşı’da zor zamanlar

Kapalıçarşı'nın nabzını tutanlar, gelinen noktanın kriz olduğu konusunda hemfikir. Sektör temsilcileirne göre kriz, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelerle yakından ilgili.
KÜLTÜR SANAT Manuk’un atölyesi hem geleneksel hem çağdaş

Bir gün Karaköy sokaklarında yürürken, Manuk’s Workskop’ın vitrini dikkatimi çekiyor. Uzaktan gördüğüm takıların cazibesiyle içeri adım atıyorum. Orada karşılaştığım ve mağazadan sorumlu olduğunu anladığım kişiye bir şeyler sormak için kulaklıklarımı çıkardığımda, dinlediğim şarkının çalmaya devam ettiğini fark ediyorum. Ardından, takılara değil ama radyo kanallarına dair bir sohbet başlıyor. Sonra, yarattığı sade ama cezbedici tasarımları konuşmak için, Manuk Durmazgüler’in kapısını bir kez daha çalıyorum.
TOPLUM ‘Unutma beni’ çiçeği miladım oldu

Kendine özgü modelleri ve ‘Vartan Collection’ markasıyla tanınan gümüş ve kuyum ustası Vartan Ohannesyan, bulunduğu katın belediye tarafından mühürlenmesi nedeniyle kısa bir süre önce kapamak zorunda kaldığı, Feriköy Pasajı’ndaki atölyesini, Baysungur Sokak’taki yeni adresine taşıdı. Çalışmalarına ara vermeden devam eden genç tasarımcı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşı koleksiyonuyla adından söz ettirecek.
TOPLUM Kutu deyip geçmeyin

Yolumuz bu hafta, Kapalıçarşı’nın Kutucular Çarşısı olarak bilinen Tavukpazarı’nın, akla ilk gelen ustalarından Nurhan Yanıkoğlu’yla kesişti. Çoğumuz ‘Kutu işte’ deyip geçsek de içine konan mücevher kadar değerli, hediye sunumunun en önemli parçası aslında kutular. “İçine konacak şeyi elime alıp bakmadan asla kutu yapmam. Nedir, ne değildir, ne renk gider, hangi malzeme kullanılmalı, ölçüsü nasıl olacak, bunları dokunmadan bilemem” diyor Nurhan Usta. Babasından devraldığı mesleğine, bir de vitrin tasarımcılığını ekleyerek 46 yıldır devam eden Nurhan Usta, bugüne kadar aralarında Sevan Bıçakçı’nın da yer aldığı pek çok ünlü tasarımcının tercihi hâline gelmiş. Nurhan Bey’le ailesini, mesleğe başlangıç hikâyesini ve dünden bugüne kutuculuk mesleğini konuştuk.
TOPLUM Babadan oğula dikiş sanatı

Dokuz haftadır devam eden söyleşi dizimizin bu haftaki konuğu, Ermeni toplumunun tanınan yetenekli ismi Harutyun Gökdemir. Babasından gelen terzilik geleneğini 38 yıldır sürdüren Harutyun Bey’le babasından kalan 70 yıllık hatıralarla dolu butiğinde buluşup couture (ince işçilik) tasarımları, dikiş ustalığı ve el emeği üzerine söyleştik.
TOPLUM Şapka dünyasında Hiddleton rüzgarları

Şapkalar, geçmişte olduğu kadar günümüze de moda dünyasının vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alıyor. Kıyafetin en önemli tamamlayıcısı olarak ihtişamını koruyan şapka modası, şekil değiştirerek zenginleşiyor. Tasarımcılarla yaptığımız söyleşilere bu hafta, abiye şapkalar tasarlayıp üreten Ayda Canlı’yla devam ediyoruz. Canlı’nın atölyesine girdiğimde, beni birbirinden renkli, eski ve yeni, iki binden fazla şapka karşıladı.
TOPLUM Tarihten ilham alan kıyafetler

Bu hafta sekiz yıldır moda sektöründe tarzını benimseterek kendini ispatlamış ‘Closh’ butiğin yaratıcıları Serli Keçoğlu ve Selvin Parunakyan’ı konuk ediyoruz sayfamıza. Onları ilk olarak Aşk-ı Memnu dizisine yaptıkları kıyafet tasarımlarıyla tanıdık. Bugüne kadar sayısız ünlü ismin de tercihi olan Closh’un romantik, vintage ve barok tasarımları, bizi geçmişe doğru yolculuğa çıkararak bir dönem filminin sahnesinden kesitler sunuyor.
TOPLUM Serli’nin ‘neon’ renkli dünyası

İnsanoğlu sadece örtünmek değil, giyinmek istediği zaman, günümüze uzanan ‘moda’ kavramının temeli atılmış oldu. Peki, moda nedir ve neden sürekli olarak değişir? Fransız sanatçı Bertrant Lavier’in de dediği gibi, “Bugün moda olan bir giysi, 10 yıl sonra iğrenç, 30 yıl sonra ilginç, 50 yıl sonra müthiş olacak.” İşte bu noktada, sözü moda tasarımcılarımıza bırakarak, bu sayfada her hafta yer vereceğimiz söyleşilerle, tasarımlarını tanımaya ve modayı anlamaya çalışacağız.