Galatasaray’da burgerin yeni adresi: TomTom

Galatasaray’da yeni açılan TomTom, hamburger yapmanın ekmek arasına irice bir köfte koymaktan ibaret olmadığını bizlere tekrar hatırlatıyor. Etin doğru sos ve ekmekle buluşmasıyla ortaya çıkan lezzetin sırrını, aşçılık macerasını ve ortağı Can Burak Sarıgül ile birlikte işlettikleri TomTom’u, ustası Sasun Estukyan’la konuştuk.

Herkesin bildiği markalar, hamburgeri fast-food mutfağının en önemli parçalarından biri olduğu algısını yaratmış olsa da, bu algı, son yıllarda sayıları giderek artan ‘bağımsız’ burgercilerle birlikte sarsıldı. Burger artık neredeyse slow-food kategorisinde yer alacak. Türkiye’de gurme deyince akla gelen ilk isimlerden olan Vedat Milor’un da dediği gibi, “Yavaş yavaş gerçek hamburgerle tanışmaya başladık.” Galatasaray’da yeni açılan TomTom, hamburger yapmanın ekmek arasına irice bir köfte koymaktan ibaret olmadığını bizlere tekrar hatırlatıyor. Etin doğru sos ve ekmekle buluşmasıyla ortaya çıkan lezzetin sırrını, aşçılık macerasını ve ortağı Can Burak Sarıgül ile birlikte işlettikleri TomTom’u, ustası Sasun Estukyan’la konuştuk.

Aşçının Ermenilik avantajı

Adını bulunduğu mahalleden alan TomTom’u açana kadar, neredeyse tecrübe etmediği mutfak bırakmayan Estukyan’ın aşçılık hikâyesi hayli ilginç. Artık bir meslek seçmek zorunda olduğu yaşa geldiğinde, bir gün “Yemeyi sevdiğim şeyleri yapabilirim” diyerek aşçılık okuluna gitmeye karar vermiş. Lisede en tembel öğrencilerden biri olarak bilindiğini söyleyen Estukyan, altı ay süren aşçılık programında bir gün bile devamsızlığının olmaması nedeniyle çevresindeki herkesi şaşırtsa da, o hep hayalinde olan işi yaptığını söylüyor. Okuldan sonra çalıştığı meyhane, pastane, kahvaltıcı, fast-food ve dünya mutfağı restoranlarında çalışmış; ızgaranın başına geçmeye hazır olduğuna karar verince, TomTom’un tohumları atılmış. “Hayatta Ermeni olduğun için ne kadar dezavantajın varsa, mutfakta Ermeni olduğunda o kadar avantajın oluyor, çünkü insanlar, Ermeni aşçı deyince farklı yaklaşıyorlar” diyen Estukyan’ın tek bir amacı var: “TomTom’a gelen insanların tok ve mutlu ayrılmaları ve tabii ki bir daha gelmeleri.”

Hamburgerin yanına ‘anne patatesi’

Estukyan’a göre işin sırrı, elbette, güzel etin doğru işlenmesi. TomTom’da, dana döşünün kendi yağıyla irice çekildiği kıymaya sadece tuz, karabiber ve az miktarda Worchestershire sosu eklenerek hazırlanıyor hamburger köfteleri. Estukyan’ın yaptığı, üzerine hardal sosu sürülen özel ekmekle birlikte, köfteler gözünüzün önünde pişiriliyor. Hamburger, TomTom’da tadabileceğiniz tek lezzet olmasa da, kısa sürede en çok talep edilen yiyecek haline gelmiş. Estukyan şimdi, hamburgere yapabileceği yeni dokunuşların arayışında. Hamburgerin vazgeçilmezi olan patates kızartması da Adapazarı’ndan gelen patateslerden yapılıyor ve günlük tüketiliyor. Estukyan’ın tabiriyle, yakalamaya çalıştıkları lezzet, herkesin evinde yapılan ‘anne patatesi’.

Köfte ve diğer spesiyaller

TomTom, sadece hamburgerci değil elbette. Mekâna adını veren bir diğer klasik de köfte. Hamburger köftesiyle aynı etin kullanıldığı köfteler, sadece baharatla süsleniyor ve TomTom’un özel acı sosuyla sunuluyor. TomTom’un esas spesiyali ise köz patlıcan ile peynirin etle kaplanarak pişirildiği patlıcanlı köfte. Gökçeada’dan getirilen sucuk da, sevenleri için güzel bir seçenek.

TomTom’daki bu lezzetleri, fasulye turşusu kavurması destekliyor. Mekânda sunulan özel ayran çeşitleri ise, alışılmış hamburger-patates-kola üçlüsünü bozacak cinsten. Klasik ayranın yanı sıra, içinde karabiber, fesleğen, nane ve salatalık olan otlu ayran ile pancar turşusu ve acı turşu suyuyla yapılan pancarlı ayran da var içecek menüsünde.

TomTom, Tosbağa Sokak No: 5’te. Mekâna Galatasaray Meydanı’ndan Ara Kafe’nin sokağına girip, soldan aşağı doğru inen yolu takip ederek ulaşabilirsiniz.

Facebook: TomTom Köfte

 

 

Kategoriler

Yaşam

Etiketler

Yemek


Yazar Hakkında

1986 doğumlu. İnsan hakları, güncel politika ve tarih haberleri yapıyor.