Medya nefret söyleminde bu sefer de sınıfta kaldı

Hrant Dink Vakfı bünyesinde yürütülen Medyada Nefret Söylemi çalışmasının son raporu yayımlandı. Mayıs-Ağustos 2014 dönemini mercek altına alan rapora göre medyanın nefret söylemi karnesi giderek kötüleşiyor. Çalışma kapsamında yapılan taramalarda, ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 246 köşe yazısı ve haber içeriği tespit edildi.

İncelemenin yapıldığı dönemde, Erdoğan’ın 23 Nisan 2014’te yayımladığı ‘taziye’ mesajı, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonları, nefret söylemi içerikli haber ve yazıların artışında etkili oldu. 

Yahudiler ve Ermeniler liste başında

Araştırma kapsamındaki dönem içinde 32 farklı grup nefret söyleminin hedefi oldu. Bir önceki dönemde bu sayı 21’di.  Nefret söylemine maruz kalan gruplar arasında Yahudiler ve Ermeniler listenin başında. Suriyeli mülteciler, İngilizler, Almanlar, Romanlar, Gürcüler, Budistler, Sırplar ve Ruslar da nefret söyleminin hedefi haline gelen gruplar arasında.

Nefret söyleminin en yaygın görüldüğü alan ise köşe yazıları. Yeni Akit, Milli Gazete ve Milat gazetesi nefret söylemi içerikli yayın organlarının başında geliyor. Sabah, Sol, Akşam, Haberturk ve Türkiye gazeteleri de nefret söylemi içeren haber ve köşe yazılarına yer veren yayın organları arasında yer alıyor.

Antisemitizm mercek altında 

Medyada Nefret Söylemi raporunda, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonu ve basında Yahudilere yönelik ayrımcı dil özel olarak incelendi. Avukat Rita Ender’in hazırladığı özel bölümde, tirajları dikkate alınarak, Zaman, Posta, Hürriyet, Sözcü ve Sabah gazetelerinde 8 Temmuz - 22 Temmuz arasında tarama yapıldı. Yapılan taramalarda İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonla birlikte Türkiye’de artış gösteren antisemitizmin medyaya nasıl yansıdığı incelendi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı operasyonlarla ilgili toplam 485 yayın yapıldı. Yapılan yayınların 90’ı manipülatif, 22’si ise provokatif ve kutuplaştırıcı.  

Aynı dönemde yayımlanan köşe yazılarından 39’u manipülatif, 4’ü ise kutuplaştırıcı ve provokatif. Hürriyet gazetesinden Akif Beki’nin 2 Temmuz 2014 tarihli yazısı da bu dört yazıdan biri.

Raporun tamamını okumak için tıklayınız.