Eylül Cansın Misafirhanesi hayatı aramak için destek bekliyor

Fırat Demir, Öykü Ay'ın ve 'Trans Melekler' grubunun inadıyla başlamış olan Eylül Cansın Trans Misafirhanesi'nin hikayesini yazdı.

Öykü Ay, bir Ramazan günü kendi macerasının başladığını söylüyor. O, Trans Melekler oluşumunun başındaki isim. Bir iftar sonrası yiyecek bulamayan arkadaşları olduğu aklına düşüyor ve hemen harekete geçip İstanbul LGBTİ örgütünün misafirhanesinde kalan trans arkadaşları için yardım toplamaya başlıyor. Kişisel bir internet çağrısı, Öykü’yü şaşırtacak kadar büyüyor. Öykü’nün tabiriyle, bir kamyon dolusu erzak, misafirhaneye ulaştırılıyor. Fakat Öykü, bu mücadelede kalıcılığın anlamını çok iyi biliyor. Tek odalı ve bakımsız misafirhaneyi genişletmeyi kafasına koyuyor. Ona ve bu yardımlaşmaya katkı sunanlara gelen yorumlar da Öykü’ye bir maceranın başında olduğunu fısıldıyor. Öykü Ay, misafirhaneyi büyütmeye dair inadıyla ‘Trans Melekler’ oluşumunu başlatıyor. 

Şimdi o misafirhane büyüdü, iki katlı bir yaşam alanına evrildi. 20 trans kadının kalabileceği yatakhaneye bir de mutfak eklendi. Geçtiğimiz günlerde yaşamına son veren Eylül Cansın’ın isminin verildiği bu misafirhaneyi Kaos GL’den Yıldız Tar ziyaret etti. Onun tertemiz yazısından Eylül Cansın Misafirhanesi’nin ne kadar güzel bir proje olduğunu görebilirsiniz. Yıldız Tar, misafirhane sakinlerinden Seda ile söyleşiyor mesela. Seda aylarca parklarda kaldıktan sonra ona yardım etmek isteyen bir kadının yanına geçiyor. Mahalle baskısı bu insanlığı anlamıyor, ‘ben dönmeyim ya, ondan laf oluyordu’ diyor Seda. Beş aydır misafirhanede kalıyor. Ankara’da eyleme gittiğinden, eylemde olmanın ona ne kadar iyi geldiğinden. 

Pınar Selek’ten gelen ilham 

Öykü Ay, Eylül Cansın Misafirhanesi için aylarca çalışmış. Canını dişine katmış. Ona daha fazlasını yapabilme ilhamı da, Pınar Selek’ten kalmış. Selek’in trans kadınlar ve kıyafetleri üzerine yaptığı çalışmasında Selek’e modellik yapmış Öykü. Bu hatıra ona bir yardım defilesi düzenleme fikrini getiriyor. Mekan bulma sıkıntıları da aşılınca onlarca trans, dayanışma için podyuma çıkıyor. Hem biletlerin paralı olduğu, hem de podyumda taşınan kıyafetlerin satıldığı bu defileden elde edilen paralar kuruşu kuruşuna misafirhaneye harcanıyor. Sıfır bütçe ile başlayan bu macera, bir gecede 40 bin lira toplayabilmenin gururuna ulaşıyor. Bu süreçte arkadaşlarıyla birlikte çok yorulduğundan, gece gündüz çalıştıklarından ama asla yılmadıklarından bahsediyor Öykü. Fakat tek odalı bir misafirhaneyi donanımlı bir huzur evine çevirmenin gururunun her şeye değdiğini söylüyor.

Öykü Ay ve Trans Melekler hayattan yanalar. Onlara yaşama imkanı sunmayan bir toplumun içinde, hayatı arıyorlar. Trans Melekler en son sokak hayvanları için bir etkinlik gerçekleştirdi. Öykü Ay, çalışmalarına devam edeceğini, inat ettiğini söylüyor. Sonra da belediyelerin yardımı olmaksızın kendi başlarına devam edebilmenin ne kadar zor olduğundan bahsediyor. ‘Eylül Cansın Misafirhanesi’nin bir yıllık kirası ödendi’ diyor, ‘seneye de yeni bir defile daha düzenleyeceğiz’. Sonra da ekliyor, ‘Ev var ama yemek çabuk biter, yine aç kalırız. ‘

Öykü Ay’ın ve Trans Melekler’in inadına ortak olmamız gerekiyor. Eylül Cansın Misafirhanesi, destek bekliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları

Etiketler

Trans LGBTİ


Yazar Hakkında