Avrupa Konseyi iç güvenlik paketiyle ilgili 'derin endişe' duyuyor

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de önümüzdeki hafta TBMM'de tartışılacak polise yeni yetkiler tanıyacak yasa tasarısından derin endişe duyuyorum" dedi.

Nils Muiznieks, yaptığı yazılı açıklamada Gezi eylemlerinden hemen sonra, Kasım 2013’te yayımlanan Türkiye raporunu hatırlatarak, polisin aşırı güç kullanımı nedeniyle yaşanan insan hakları ihlallerine değindiğini vurguladı. 

Söz konusu raporda, polisin aşırı güç kullanımı ve şiddet uygulayan devlet memurlarına yönelik etkin soruşturma yürütülmemesini eleştirdiklerini hatırlatan Muznieks, "Ancak, Türkiye hükümeti bu sorunların üzerine gitmek yerine hiçbir bağımsız kontrol mekanizması kurmadan polisin yetkilerini daha da artırıyor. Bilhassa polisin silah kullanımı, gösterilerde güç kullanımı ve hiçbir yargı kararı olmadan gözaltına alma yetkisinin tanınması, yaşama hakkı ve toplu gösteri hakkı gibi temel insan haklarının ihlal edilmesine yol açacaktır" ifadelerini kullandı.

Muiznieks, TBMM’den derhal tasarıdaki tartışmalı maddeleri gözden geçirmesini ve Türkiye'nin hak ihlalleri karnesini iyileştirecek adımlar atması çağrısı yaptı.

Geçen hafta TBMM’nin gündemine gelecek olan fakat bu haftaya ertelenen ‘İç Güvenlik Paketi’ görüşmeleri yarın (10 Şubat) başlayacak. 

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında