Yeni TTK başkanı 24 Nisan'a hazırlanıyor

Türk Tarih Kurumu’nun (TTK) yeni başkanı Refik Turan, TTK olarak 24 Nisan öncesi ‘kitap çalışması’ ile ‘tarafları ve diğer ülkeleri ikna edecek bir belgesel’ yapacaklarını söyledi.

TTK Başkanlığı’na, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Turan atandı. Atama sonrası Habertürk’e konuşan Turan, Ermeni Soykırımı’yla ilgili  “Bu meselenin arka planında taraflar, Türkiye ve Ermenistan olarak görülüyor ama böyle değil. Arka planında büyük devletlerle Türkiye arasında örtülü bir hesaplaşma söz konusu. Daha açıkçası büyük devletlerin Türkiye ile hesaplaşması olarak kabul ediyorum. Bir bakıma meselenin üzerine o şekilde gitmeyi düşünüyorum” dedi.

‘Ermeni tezlerine ilişkin kısa, orta ve uzun vadede planlarının olduğunu’ söyleyen  Turan, ‘kısa vadede önce bir kitap çalışması, ardından da tarafları ve taraflar dışındaki ülkeleri ikna edecek objektif bir belgesel filmi’ yapacaklarını açıkladı.

'Ermeni Meselesi' internet sitesine ulaşılamıyor

Öte yandan, TTK'nın Eylül 2014'te açılan, Ermeni Meselesi'yle ilgili internet sitesine ulaşılamıyor. Site, "bugüne kadar Ermeni Meselesi konusunda yapılan bilimsel çalışma ve belgeleri ilk kez internet üzerinden halkın erişimine açmak" iddiasıyla oluşturulmuş, 1873'ten 1923 yılına kadar belgelerin yer alacağı sitede detaylı bir 'Ermeni Dosyası' oluşturulacağı belirtilmişti. Fakat orijinal belge ve dökümanların da yer alacağı söylenen 'ermenimeselesi.ttk.gov.tr' sitesine erişilemiyor. 

Refik Turan kimdir?

1956 Isparta doğumlu Turan, 1978 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. 1980 yılında aynı fakültenin Genel Türk Tarihi Kürsüsü’nde yüksek lisansını, 1983’te “Türkiye Selçuklu Devleti’nde Vezirlik Müessesesi” konulu doktora çalışmasını tamamladı. Turan, 1984 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı’na Yrd. Doç. olarak atandı. 1989’da doçent, 1995’te profesör oldu. Turan, son olarak Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Orta Öğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyeliği görevinde bulundu. 

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

TTK


Yazar Hakkında