Lübnan’da cumhurbaşkanlığı krizi çözüldü

Lübnan’da 14 Mart Hareketi’nin adayı Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri ve eski Falanjist komutan Samir Geagea ile 8 Mart Hareketi’nin adayı Özgür Vatansever Hareket lideri ve eski Lübnan Silahlı Kuvvetleri komutanı Mişel Aoun, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

Lübnan’da Nisan 2014’ten beri devam eden cumhurbaşkanlığı seçimini sona erdirecek adım nihayet atıldı. Ülke siyasetinin en etkili siyasi bloklarından Batı-Suudi çizgisinin temsilcisi 14 Mart Hareketi’nin adayı Lübnan Kuvvetleri Partisi lideri ve eski Falanjist komutan Samir Geagea ile Hizbullah’ın önderliğindeki 8 Mart Hareketi’nin adayı Özgür Vatansever Hareket lideri ve eski Lübnan Silahlı Kuvvetleri komutanı Mişel Aoun, 2 Haziran günü bir araya gelerek uzlaştıklarını açıkladı. 

Geagea çekildi

Altı aydır süren görüşmelerin olumlu sonuçlandığını duyuran iki lider, böylece Lübnan İç Savaşı’nın son erdiği 1990’dan beri süregelen aralarındaki gerginliği sonlandırmış oldular. Toplantı sonrasında, bu adımın başarısız olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Geagea, ülkeye dair temel konular üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Aoun da bu anlaşmanın Hıristiyanlara verilmiş bir hediye olduğunu ve Lübnan’ın bundan sonra daha fazlasına da şahitlik edeceğini söyledi. Toplantı sonrasında merakla beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili soruya, Geagea ‘Son sözü Lübnan söyleyecek’ derken, toplantıda Aoun’un cumhurbaşkanlığı konusunda anlaşıldığı belirtiliyor.

25 Haziran’da

Lübnan’da iç savaşı sonlandıran anlaşmaya göre, bir Marunî’nin oturabildiği cumhurbaşkanlığı koltuğu, 25 Mayıs 2014 tarihinden beri boş. Eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman’ın görev süresi bir yıl önce dolmasına rağmen, Lübnan Parlamentosu, bir türlü uzlaşıya vararak yeni bir isim üzerinde uzlaşamamıştı. Mayıs 2014’teki 5. turla birlikte seçimi boykot ederek, Meclis’e girmeyen Özgür Vatansever Hareket ve Hizbullah, seçimler için gerekli çoğunluğun toplanmasını engellemişti. 13. cumhurbaşkanının seçilmesi için sonuçsuz kalan 24 turun ardından bir sonraki seçim 25 Haziran’a ertelenmişti. 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında

1986 doğumlu. İnsan hakları, güncel politika ve tarih haberleri yapıyor.