Sevan Gölü kurtuluyor

Ermenistan’daki Sevan Gölü’nün son yıllarda giderek bozulan ekosistemi ve su kalitesinde önemli oranda iyileşme yaşandığı açıklandı.

Ermenistan Ekoloji Bakan Yardımcısı Simon Papyan, yaptığı açıklamada, gölün su düzeyinin yükseldiğini ve bununla birlikte suyun büyük oranda temizlendiği ve şeffaflığının arttığını söyledi. Son yapılan araştırmalara göre, gölde 11-12 metre derinliğe kadar görüş alanı bulunuyor ve gölde yetişen balık oranı 42 bin tona çıkmış durumda.

2019’a kadar…

Sevan Gölü’nde, 2000’li yılların başından itibaren gölde bulunan suyun Ararat Vadisi’ni sulamak için kullanılmasından ötürü su kaybı tehlikeli boyutlara ulaşmıştı. Sulama için gölden çekilen su miktarının geçen yıl 270 milyon metreküpe ulaşmasının ardından, Ermenistan Parlamentosu’nun 30 Ocak 2014’te aldığı karar uyarınca kontrol altına alınmış ve gölün ekosisteminin geliştirilmesi için özel önlemler alınmıştı. Bu önlemler kapsamında, vadinin sulanması için 2019’a kadar alternatif kaynaklar üretilmesi ve ekosistemin de 170 milyondan 240 milyon metrekareye çıkarılması öngörülüyor.

Bu önlemlerin olumlu yönde işlemesiyle gölün turizm gelirlerinde de artış sağlanması bekleniyor. Bu hedefe ulaşmak amacıyla, 11 plajı bulunan Sevan Gölü sahilinde bir plaj da bu yıl açılacak. Turizmin yanı sıra enerji ve tarım sektörleri açısından da çok önemli olan Sevan Gölü, Ermenistan’ın yıllık gayrisafi milli hasılasının yüzde 33’ünü üretiyor.

Etiketler

Ararat


Yazar Hakkında