Azerbaycan Batı ülkelerine tepkili

Azerbaycan, Karabağ ve Ermenistan konusunda Batılı ülkelerin kendilerini yalnız bıraktığı ve İran ile ilişkilerini bozmaya çalıştığı gerekçesiyle Batı ile köprüleri atabileceğini ima etti. Azerbaycan’ın NATO’ya verdiği desteğin karşısında Karabağ konusunda yeterli desteği görmediklerini belirten yetkili, bunun karşısında İsrail’le olan ilişkilerin Batı basınında abartılarak İran’la sorun yaşamalarına sebep olduğunu belirtti.

Azerbaycan Devlet Başkanlığı Birimi Dış Politika Bölümü Başkanı Nevruz Memmedov 'Ermenistan ile savaş ve Karabağ'ın geri kazanılması sürecinde' yeterli destek almaması durumunda dış politika önceliklerinin değişeceğini ifade etti.

Memmedov'un bu sözleri Azerbaycan'ın Batı karşıtı bir ittifak içerisinde yer alabileceği şeklinde yorumlandı. Ülkesinin diğer ittifak üyesi ülkelerden üyelik teklifi aldığını belirten Memmedov önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bu konunun tekrar gündeme taşınabileceğinin altını çizdi. Azerbaycan'ın batı ülkeleri ile kader birliğine rıza gösteren tek Müslüman laik ülke olduğunu iddia eden Memmodov, NATO'nun Afganistan merkezlerine taşınan yüklerin yüzde 35'nin ülkesinin üzerinden götürüldüğüne dair hatırlatmada bulundu.

'Bunun karşılığında ise olumlu bir yaklaşım görememekteyiz. Azerbaycan'ın batı yanlısı politikası İran ile ilişkilerin gerilmesine neden olmakta. İran batı ülkelerine petrol sattığımız için bizi suçlamakta. Ayrıca ABD ve İsrail'in düşmanları olduğunu ve bizim de onlarla olan ilişkilerimizin kesilmesini talep etmekte,' diyen üst düzey devlet yetkilisi batı ülkelerinin basınını da eleştirdi.

Memmedov Azerbaycan ile İran arasındaki ilişkilerin zarar görmesi için batı basınının özel bir çaba sarf ettiğini ifade ederek Foreign Policy gazetesinde yayımlanan son yazıya dikkat çekti. Yazıda isminin saklı tutulduğu üst düzey bir ABD yetkilisi Azerbaycan ile İsrail arasında gizli ilişkilerin bulunduğunu öne sürmüştü. İddiaya göre iki ülke arasında yapılan gizli anlaşmaya göre İsrail hava kuvvetleri gerekli olduğunda Azerbaycan topraklarını kullanabilecek. İran'a saldırı düzenleyen İsrail savaş uçakları Azerbaycan'da konuşlandırılan askeri merkezlere iniş yapacak.

Memmedov İsrail ile yapılan 1,6 milyar dolar değerindeki silah anlaşmasının da gizli tutulması gerektiğini ancak Tel-Aviv yönetiminin gizlilik anlaşmasını ihlal ettiğini iddia etti.

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem