Fransa'da Hollande dönemi

Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, sosyalist aday Francois Hollande, rakibi Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi yenilgiye uğrattı. Oyların yüzde 52'sini kazanan Hollande, Fransız halkının 'değişimi' seçtiğini söyledi. Sarkozy ise, Hollande'a 'iyi şanslar' dilerken dünya liderleri, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı Hollande’ı kutladı.

Fransa'da, cumhurbaşkanlığı seçimini Sosyalist aday Francois Hollande kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre Sarkozy'nin oyların yüzde 48'ini alabildiği seçime katılım oranı, yüzde 80 dolaylarında.

Nicolas Sarkozy'yi koltuğundan eden Holland, Avrupa Birliği üyeliği konusunda Türkiye'ye daha sıcak yaklaşıyor.

Francois Mitterand'ın 1980'li yıllardaki başarılarından sonra, cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ilk Sosyalist aday olma unvanını da kazanan Hollande, ilk zafer konuşmasını ülkenin orta kesimlerindeki Tulle'da yaptı. Hollande, 'halka yeniden umut vermeyi başardığı için mutlu olduğunu' söyledi.

Francois Hollande, AB'deki mali çalışmaları kemer sıkmadan, büyümeye yöneltme taahüdünde ısrarcı olacağını vurguladı. Hollande, 'Avrupa bizi izliyor. Kemer sıkmak artık tek seçenek olamaz' diye konuştu.

Uzmanlar, Hollande'un seçilmesinin tüm Euro Bölgesi'nde önemli sonuçları olacağını söylüyor. Hollande, Euro Bölgesine üye ülkelerin kamu borçlarıyla ilgili uzlaşmayı tartışmaya açacağını vaat etmişti.

Daha sonra Bastille Meydanı'nda toplanan onbinlerce taraftarına seslenen Hollande 'Ben Fransa'nın gençliğinin cumhurbaşkanıyım. Tüm cumhuriyetin yurttaşlarının cumhurbaşkanı olmaktan gururluyum. Siz tüm Avrupa'da yükselen bir hareketsiniz' diye konuştu. 

Seçim kampanyası esnasında Hollande, Türkiye'nin 1915’te yaşanılanları soykırım olarak kabul etmesi gerektiğini birçok defa savunmuştu.

 

Avrupa solcuları için büyük zafer

İspanya’da muhalefetteki Sosyalist Parti lideri Alfredo Perez Rubalcaba, Hollande’ın başarısını Avrupa solcuları için büyük bir zafer olarak niteledi ve 'Avrupa’nın ekonomik politikasını değiştirmek için artık Fransa’da bir müttefikimiz var' dedi.

Hollande’ın zaferine ilişkin Türkiye’den ilk yorum Başbakan Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan: Meydanda söylenmiş sözler olarak kalsın

Erdoğan, ''Beklenen bir neticeydi. Bu saatten sonra Sayın Sarkozy herhalde, kendisinin de verdiği söz siyasete devam etmemekti, herhalde artık tatil yapacak'' dedi.

Erdoğan, Slovenya'ya hareketinden önce gazetecilerin soruları üzerine, Fransa'daki yeni dönemin, Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok daha farklı olması gerektiğini ifade ederek, ''Barışa yönelik, dayanışmaya yönelik, paylaşıma yönelik bir dönemin duyarlılığı içinde olması lazım yoksa seçim meydanlarındaki popülist mesajlar, eğer bu yönetimin de uygulamalarına yansıyacak olursa tabii bu Türkiye-Fransa ilişkilerini olumsuz istikamette etkiler. Temennim odur ki bu, sadece meydanlarda söylenmiş sözler olarak kalır'' değerlendirmesini yaptı.

Sarkozy sorumluluğu üstüne aldı

Sarkozy sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, Hollande'ın Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı olarak saygı görmesi gerektiğini vurguladı.

Nicolas Sarkozy, yenilginin sorumluluğunu kendi üzerine aldığını belirtti.

Sarkozy geleceği konusundaysa, 'Artık aynı yerde olmayacağım. Ülkemin yaşamındaki rolüm şimdi farklı olacak' diye konuştu.

Sarkozy beşinci cumhuriyetin ilan edildiği 1958'den bu yana, yeniden seçilmeyi başaramayan ikinci cumhurbaşkanı oldu.

Son olarak Valery Giscard d'Estaing 1981'de François Mitterand'a yenilmişti.

Merkel'den tebrik

Hollande, başını Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Sarkozy'nin çektiği, Avrupa çapındaki bütçe disiplini konusundaki anlaşmanın yeniden müzakereye açılması çağrısında bulunuyordu.

Hollande'un Kampanya Müdürü Pierre Moscovici AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada, Merkel'in Hollande'ı telefon açarak kutladığını söyledi.

Moscovici ayrıca, ikilinin 'güçlü bir Fransa-Almanya ilişkisi ve Avrupa'nın çıkarları için çalışma' konusunda uzlaştığını belirtti.

Merkel, seçimi kaybeden eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yakın arkadaşıydı. Avro bölgesindeki borç krizinde işbirliği içinde çalışan iki lidere 'Merkozy' ismi takılmıştı.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise avro bölgesindeki borç krizi başta olmak üzere Avrupa Birliği politikaları konusunda Fransa ile yakın işbirliği yapmaya devam edeceklerini belirtti.

Hollande’ın yemin töreninden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Almanya’ya yapması bekleniyor.

Obama tebrik etti

ABD Başkanı Barack Obama, Hollande’ı arayarak seçimde kazandığı başarıdan dolayı tebrik etti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Hollande’ı Mayıs sonunda Maryland’deki Camp David’de yapılacak G-8 zirvesinden önce Washington’a davet ettiği belirtildi.

Hollande’ın ay sonunda Chicago’da yapılacak NATO zirvesine de katılması bekleniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron ve İtalya Başbakanı Mario Monti de Hollande’ı arayarak seçimdeki başarısından ötürü tebrik etti.

İnsan hakları Çin'de sıkıntı

Hollande’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin Fransa ile Çin arasındaki ilişkilerde önemli bir değişikliğe yol açması beklenmezken, iki ülke ilişkilerinde belirsizlik süreci yaşanmasına yol açabileceği belirtiliyor.

Çin’de yayımlanan Global Times gazetesi, François Hollande ile iki ülke ilişkilerinde bir değişim beklenmediğini yazarken, yeni Fransız cumhurbaşkanının solcu bir lider olarak insan hakları gibi hassas konuları gündeme getirebileceğini ve bunun da iki ülke ilişkilerinde sıkıntı yaratabileceğine dikkati çekti.

Çin hükümetinden Hollande’ın seçim galibiyetiyle ilgili henüz resmi açıklama yapılmadı.

Japonya: Yakından izleyeceğiz

Japonya da Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ekonomik politikasına AB’nin tepkisini 'yakından izleyeceğini' bildirdi.
 
Japon hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, Hollande’ı seçim başarısından ötürü tebrik ederek, Avrupa’da krizin henüz bitmediğini söyledi.
 

Etiketler

Pierre Moscovici