Mardin’deki Protestan Kilisesi ibadete açıldı

Mardin’deki Protestan Kilisesi, 55 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

1860’da inşa edilen kilise, Mardin’in ilk Protestan kilisesi olma özelliğini taşıyor. 1960 darbesinin ardından kapanan kilisenin restorasyonu için Protestan cemaati yaklaşık iki yıl önce çalışmalara başladı. Masraflarının tamamı cemaat tarafından karşılanan çalışmaların tamamlanmasının ardından, kilise, 8 Kasım Pazar günü düzenlenen ayinle ibadete açıldı. 

Açılışa, aralarında HDP Mardin milletvekili Erol Dora, Belediye Başkan Vekili Februniye Akyol Akay, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriel Akyol’un da bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Kilisenin pastörü Ender Peker, “Kilisemiz ile Latifiye Camii arasında sadece çok dar bir sokak var. Bu örnek, Mardin’in asırlardır kardeşliğin ve sevginin beraberce yaşandığı bir şehir olduğunu gösteriyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde cami ile kilisede yan yana ibadet edildiği böyle bir mozaik görülemez. Ama Mardin’de bu vardır” dedi.

Ortadoğu’daki en eski Protestan kilisesi

Kilise, Protestanların Mardin’i terk etmesi üzerine atıl durumda kalmış, 1960 yılında beri ibadet yapılamamıştı. Kilisenin hizmete açılmasıyla Ortadoğu’nun ibadete açık en eski Protestan kilisesinin Mardin’de tekrar hizmet vermeye başladığını belirten Peker, şunları söyledi: “Kilise, Kudüs’teki Protestan kilisesinden daha eskidir. L şeklinde olan yapının bir bölümü kütüphane olarak kullanılmış. Biz de projeyi aynı şekilde yaptık; o bölüm yine kütüphane olarak kullanılacak. Elimizde o dönemden kalma kitaplar var, onları tekrar kütüphaneye koyacağız. Tüm eşyalar onarıldı. Vaaz platformunu ve sandalyeleri de yerlerine yerleştirdik. Kilisede 150 yıllık, körüklü bir piyano da var.”

Mardin Protestan Kilisesi, Kırklar Kilisesi’nden sonra, Mardin’de her gün açık olan ikinci kilise oldu.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında