İsmail Kahraman’a, öldürülen öğrenciler için meclis protestosu

İsmail Kahraman'ın TBMM başkanı seçildiği oylamada, CHP'li iki vekilin, 1969'da, sol görüşlü iki öğrencinin MTTB üyeleri tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto etmek için geçersiz oy verdikleri öğrenildi. İsmail Kahraman, MTTB’nin başkanlığını yapmıştı.

TBMM’nin 27. başkanının seçildiği oturumda, 3. tur oylamada, iki CHP’li vekilin, AKP adayı İsmail Kahraman’ın Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Başkanı olduğu 1969’da, sol görüşlü iki öğrencinin MTTB üyeleri tarafından bıçaklanarak öldürülmesini protesto etmek için geçersiz oy kullandıkları ortaya çıktı.

Milliyet gazetesinin haberine göre, gizli oylama nedeniyle adları öğrenilemeyen CHP’li vekiller, 6. Filo’yu protesto gösterileri sırasında tarihe, “Kanlı Pazar” olarak geçen olaylarda MTTB üyeleri tarafından bıçaklanarak yaşamını yitiren Duran Erdoğan ve Ali Turgut Aytaç’ın isimlerini pusulaya yazdı. İki oy da geçersiz sayıldı.

16 Şubat 1969’da Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirilen protesto mitingi öncesi MTTB öncülüğündeki sağ muhalefet, örgütlenerek Taksim’de toplanmış ve burada toplu namaz kılmıştı. Daha sonra bu grup, Beyazıt Meydanı’ndan yürüyerek Taksim’e çıkan sol görüşlü gruba saldırmış, yüzlerce kişinin yaralandığı saldırıda, Ali Turgut Aytaç ve Duran Erdoğan isimli solcu öğrenciler bıçaklanarak öldürülmüştü.

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Eski Başkanı İsmail Kahraman, Refah-Yol hükümeti sırasında Kültür Bakanlığı yapmıştı. Kahraman, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanı.

AKP'nin isim babası olarak bilinen Kahraman, 1 Kasım seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili oldu.

1940 Rize doğumlu Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Kuruculuğu ve Mütevelli Heyeti Başkanlıkları, Özel Sektörde İdare Meclisi Başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı Müşavirliği, 20.ve 21. Dönem İstanbul Milletvekilliği ile Kültür Bakanlığı yaptı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanı. Evli ve dört çocuk babası.

İsmail Kahraman, "Yeni Anayasa" tartışmalarına ilişkin yaptığı “Allah lafzının Anayasa’da yer alması” çıkışıyla tanınıyor. Kahraman'ın bu önerisi, kurucusu olduğu Birlik Vakfı’nın kendisinin başkanlığında hazırladığı anayasa teklifinde de yer almıştı.



Yazar Hakkında