"Geçmişin Pratiği" atölyesi bugün başlıyor

Hrant Dink Vakfı ile, Osmanlı Ermenilerinin Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki sosyal ve kültürel hayatını canlandırmak için yola çıkan Huşamadyan Derneği, Türkiye’deki gayrimüslim toplumların somut olmayan kültürel mirası üzerine bir dizi panel ve atölye çalışması düzenliyor. 3 Aralık Perşembe günü Anarad Hığutyun binasında başlayacak olan paneller ve atölyeler, üç gün sürecek.

‘Geçmişin Pratiği: Günümüzde Somut Olmayan Kültürel Miras’ başlıklı program, ‘Anadolu’nun Çokkültürlü Mirasını Ortaya Çıkarmak ve Savunmak’ projesi kapsamında düzenleniyor. Hrant Dink Vakfı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Sivil Toplum Diyaloğu - III’ün bir parçası olan proje, Rum, Ermeni, Süryani ve Yahudi toplumları tarafından Anadolu’da inşa edilmiş, halen yerinde olan mevcut ya da yok olmuş, kilise, okul, manastır, mezarlık ve hastanelerin yerlerinin ve isimlerinin tespit edilip haritalandırılmasını amaçlıyor. 

Bugün nüfusları gittikçe azalan bu toplumların tarihteki varlıklarını hafızalarda tazelemek, canlı tutmak ve ortak bir gelecek kurmak için Aralık 2014’te başlatılan 15 aylık proje kapsamında hazırlanacak olan etkileşimli haritanın, bir internet sitesi üzerinden paylaşılması planlanıyor.

Bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan paneller ve atölye çalışmalarında da, somut olmayan kültürel mirasın tanımlanması, belgelenmesi, analiz edilmesi ve yorumlanmasına odaklanılacak. 

Müzik, mutfak, hareket

Perşembe günü saat 16.00’da Arzu Öztürkmen ve Huşamadyan ekibinden Vahé Tachjian’ın açış konuşmalarıyla başlayacak olan programın, ‘Kültürel Miras ve Müzik’ başlıklı ilk panelinde, siyaset bilimci ve müzisyen Haris Theodorelis-Rigas, Rebetiko’nun İstanbul’da yeniden canlanma sürecine, dilbilimci ve müzisyen Karen Şarhon Türk-Sefarad müziğinin yolculuğuna, Vahé Tachjian ise somut olmayan Ermeni kültürel mirasının nasıl yaşatıldığına dair sunumlar yapacak.

Cuma günü 14.00’te başlayacak olan atölyenin konusu mutfak. ‘Bildiğimiz Tarımın Sonu’ adlı kitabın yazarı, sosyolog Zafer Yenal, kültürel miras ve yemekten bahsedecek; aşçı Sibel Cuniman Pinto ‘Kaşkarikas’tan Biskoçikos’a Ekşi-Tatlı Bir Sefarad Hikâyesi’ başlıklı bir sunum yapacak; Silva Özyerli ise ‘Kayıp Lezzet Yolculuğu’ başlıklı konuşmasının ardından, katılımcılara likör yapımını öğretecek. Saat 20.00’de, “ortak müzikler, kokular, yemekler ve yüzlerle büyüyen” Mihran Tomasyan ve Saro Usta, ‘SAR’ adlı, ortak bir ses–hareket performansı yapacak.

Huşamadyan tarafından düzenlenecek olan atölye çalışması, bir ilk olma özelliği taşıyor. Cumartesi günü saat 11.00’de başlayacak olan, sözlü tarih ve belgeleme çalışması olarak tanımlanabilecek olan bu atölyeye, dileyen herkes, eski aile fotoğrafları, küçük ev eşyaları, elişleri gibi, somut miras unsuru olarak nitelendirilebilecek nesneler getirecek. Çalışmada, Osmanlı Ermenilerine ait şarkılar, sözlü gelenekler, yemek tarifleri gibi, somut olmayan mirasa dair paylaşımlar da yapılabilecek.

Hrant Dink Vakfı ve Agos’un bulunduğu Anarad Hığutyun Binası’nda Havak Salonu’nda yapılacak olan paneller ve atölyeler, herkese açık. 

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında