Sağlık Bakanı: Domuz gribinden 8 kişi hayatını kaybetti

Milletvekillerinin sözlü soru önergelerini cevaplayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ‘domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsü nedeniyle 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

4 gün önce Adana’da, dün de İstanbul’da bir Bezmialem Vakıf Üniversite Hastanesi'nde yaşanan domuz gribi paniğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, H1N1 virüsü nedeniyle dün itibariyle 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre; Meclis Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sözlü soru önergelerini cevaplayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu şunları söyledi:

"Bugün itibarıyla H1N1 virüsü teşhisi konularak kaybettiğimiz vaka sayımız 8. Bunların 6 tanesi kronik hastalığı olan veya 65 yaşın üzerindeki hastalarımız, yani immün sistemi zayıf, direnci düşük veya kronik bir hastalığı olan 6 vakamız; 1 tanesi hamile, gebe bir annemiz, diğeri herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir vatandaşımız" dedi. 

2 Ocak’ta Adana’da domuz gribi şüphesiyle tedavi altına alınan 2’si Suriyeli 3 kişi hayatını kaybetmişti. İstanbul'da da dün Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'ne gelen bir hastanın domuz gribi olabileceği şüphesiyle acil servis boşaltıldı, gelen hastalar geri çevrildi.

Kronik hastalar risk grubu 

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağrı Büke, 2009 yılında ilk kez ortaya çıkan H1N1 virüsünün mevsimsel grip nedenleri arasında yer aldığını söyledi. 

Büke, şunları ifade etti:

"Toplumun yaklaşık yüzde 10-15’i bu aralıkta gribe yakalanabilir. Şu an grip vakalarının yaklaşık yüzde 60-70'i domuz gribi virüsü nedeniyle hastalanmaktadır. 2009'dan bu yana grip aşısı yaptırmamış ya da 2009'dan sonra influenza A (H1N1) ile gribe yakalanmamış kişiler bu gribin etkilerine açıktır. Grip aşısını da risk gruplarına öneriyoruz. Risk faktörlerini taşımayan kişiler için hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar ve bir hafta içinde sona erer. Adana ve Niğde’deki vakalara bakılacak olunduğunda bunların bazılarında risk faktörü taşıyan kişiler olduğu bildirilmiştir. 2009’da H1N1 yepyeni bir virüstü, o tarihten bu yana influenza A (H3N2) ve influenza B ile birlikte mevsimsel grip etkeni olarak yer almaya başladı. Dolayısıyla bu yeni bir durum değil."

Büke, hamileler, yaşlılar, hangi yaştan olursa olsun kronik kalp, akciğer, böbrek rahatsızlıkları ve şeker hastalığı olanlar, aşırı kilolular, nörolojik hastalıkları bulunanlar ve kanser hastalarının risk grubunda yer aldığını aktardı. 

Hijyene dikkat şart

 H1N1'in domuz, insan ve yaban ördeklerinden alınan karma bir virüs olduğu bilgisini veren Büke, hastalıktan korunmak için grip hastalarından uzak durmak, ellerini sık sık yıkamak ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerektiğine işaret etti. 

Büke, H1N1'de diğer mevsimsel grip virüslerinden farklı olarak ishal ve karın ağrısının daha sık görüldüğüne dikkati çekerek, "Bu gribe yakalanan her 4 kişiden 1’inde bu yakınmalar görünüyor. Ateş, kas-eklem ağrısı gibi mevsimsel grip belirtileriyle beraber ishal, karın ağrısı gibi belirtiler seyrederse domuz gribi şüphesiyle bir hekime danışmakta fayda var" değerlendirmesinde bulundu.

Kategoriler

Güncel Yaşam



Yazar Hakkında