İnkar yasası yakında meclis gündeminde

Ermenistan ve Karabağ’da bir dizi ziyarette bulunan Fransa Parlamentosu üst kanadı Senato üyeleri Philippe Marini, Sophie Joissains ve Bernard Fournier Yerevan'da düzenledikleri basın toplantısında, Fransa’nın yeni seçilen cumhurbaşkanı François Hollande’ın Ermeni Soykırımı’nın inkârını cezalandıran yasa tasarısının takipçisi olacaklarını ifade ettiler.

Karabağ ve Ermenistan gezileri kapsamında bir dizi ziyarette bulunan Fransız senatörler 26 Mayıs’ta Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da ortak bir basın toplantısı düzenleyerek izlenimlerini paylaştı. Senatörlerden Bernard Fournier, Ermeni Soykırımının inkârını cezalandıran yeni yasa tasarısı metninin kısa bir zaman sonra Fransa Parlamentosuna getileceğini belirtti.

Fournier ″Biz Fransa eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi destekleyen Halk Hareketi Birliği (UMP) üyeleriyiz ve yasa konusundaki François Hollande’ın olumlu tavrını büyük bir ilgiyle karşıladık. Biz bu konuda Fransa’da konsensüs sağlanılmasından mutlu olacağız″ dedi.

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Francois Hollande, seçim kampanyaları sırasında inkâr yasasının anayasaya uygun şekilde yeniden meclise sunulacağının güvencesini vermişti. Hollande ayrıca Fransa’da bir ‘Soykırım Müzesi’ açılmasını sağlayacağını da belirtmişti.

Senatörlerden 'Dzidzernagapert'  ziyareti

Emenistan’a 2 günlük ziyarette bulunan  Fransa Senatosu üyeleri Philippe Marini, Sophie Joissains ve Bernard Fournier, 26 Mayıs’ta Dzidzernagapert’i (Soykırım anıtı ve müzesi) ziyaret etti. Ermeni Soykırımı Anıtı’na çelenk koyup 1915 kurbanları için saygı duruşunda bulunan senatörler burada, Ermeni Soykırımı Müze-Enstitüsü’ndeki belge ve dökümanlara ilişkin bilgi aldılar.

Onur defterini imzalayan Senatör Philippe Marini deftere şunları kaydetti: ″Ben burada belge ve dokümanların ortaya koyduğu acı, kayıp ve kırımları gördüm. Ancak bugün Soykırımı inkâr eden insanlar var, bu felaket II. Dünya Savaşı felaketine de yol açtı. Fransa Parlamentosu’nda temsil edilen siyasal güçler, eski cumhurbaşkanı Sarkozy ve yeni seçilen cumhurbaşkanı Hollande taraftarları, Fransa Anayasa Konseyi’nin kararıyla iptal edilen eski yasa tasarısına ilişkin itirazları dikkate alarak, yeni Parlamento kurulduğunda, yeni bir yasa tasarısı sunacaklardır, bu tasarı hukuki açıdan itiraz edilemez olacaktır. Asıl amaç Fransa sathında Ermeni Soykırımını inkâr edenlerin hukuken cezalandırılabilmesini sağlamaktır″.

Senatörlerin Karabağ ziyareti Bakü’yü kızdırdı

22 Mayıs’ta Dağlık Karabağ’a giden Fransız senatörler Philippe Marini, Sophie ve Bernard Fournier Zhuasen Bakü’yü kızdıracak açıklamalar yapmışlardı. Kafkas haber sitesi, Senatör Marini’nin “Karabağ tarihine göz attığımda yüzyıllar boyunca burada hep Hıristiyan Ermenilerin yaşadığını gördüm. Maalesef Sovyet Rusyası döneminde, Bolşevik yönetim böl-yönet taktiği izlediği için bu topraklar Azerbaycan himayesi altında kalmıştır. Karabağ Ermenilerinin haklı davasını destekliyorum” dediğini aktarmıştı.

Bakü yönetimi ihtilaflı Dağlık Karabağ bölgesine kendilerinden izin almadan ziyaret eden 3 Fransız senatörü  bu sebeple“istenmeyen adam” ilan etti. Fransa’ya protesto notası veren Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı François Hollande’yi de uyararak, “Fransız senatörlerin davranışları ülkenizin AGİT Minsk grubundaki tarafsız arabulucu statüsünü sorguluyor” mesajı gönderdi.

Oldukça faydalı bir ziyaret

Öte yandan açıklamalarıyla Azerbaycan’da tepkiye yol açan senatörler Ermenistan ve Karabağ ziyaretleri hakkındaki izlenimlerini Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile paylaştı.  Senatörler, Karabağ ziyaretinin oldukça faydalı olduğunu, bu sayede Dağlık Karabağ çatışmasının tarihine ayrıntılı şekilde hâkim olduklarını ve çözüme yönelik müzakere sürecini takip ederek, Ermenistan’ın yapıcı yaklaşımını memnuniyetle karşıladıklarını belirttiler.