Gülmezgil: ‘Güçlü vakıflar ortak havuzdan kaçıyor’

Tarihi binasını kiraya vermeyi düşünen Dadyan Vakfı proje beklerken, ortak havuz konusu tartışılmaya devam ediyor. Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, 'ortak havuz' önerisinin güçlü vakıflar bu oluşumdan kaçtığı için hayata geçmediğini belirtti.

Ermeni toplumunun varlıklarını ortak bir iradeyle yönetmesi, bu sayede vakıflar arasında gelir adaletsizliğinin çözülmesini sağlayacak ortak havuz, toplumun geleceği açısından büyük öneme sahip. Çok sayıda öğrencisi olan, buna karşılık yeterli gelire sahip olmadığı için boşa çıkan tarihi binasını kiraya vermeyi düşünen Dadyan Vakfı şimdi proje beklerken, ortak havuz konusu  tartışılmaya devam ediyor. Bu hafta görüşüne yer verdiğimiz Karagözyan Ermeni Yetimhanesi Vakfı Başkanı Dikran Gülmezgil, önerinin güçlü vakıflar bu oluşumdan kaçtığı için hayata geçmediğini belirtti. 

Gülmezgil şöyle konuştu: “Dadyan Okulu’nun eski binasının bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Oradan vakfı rahatlatacak önemli bir gelir elde edilebilir. ‘Ortak havuz’ konusuyla bu binanın değerlendirilmesi konularının ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Toplum yararına kültür alanları zaten yapılıyor. Sonuçta orayla ilgili düşünülmüş bir proje olduğunu zannetmiyorum. ‘Ortak havuzu savunan, gündeme getiren ve bu konularda girişimlerde bulunan ilk isimlerden biriyim. Gücü elinde olan ve ekonomisi güçlü olan vakıflar, bu oluşumdan kaçtılar. Bugün de hâlâ ortak havuzun gerekliliğini savunuyorum. Ancak gücü elinde bulunduran vakıflar bu oluşumdan kaçmayı sürdürüyor.”

Bedros Şirinoğlu’nun ‘büyük bir kampüs’ söylemiyle birlikte bu konuyu tekrar gündeme getirmesini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Gülmezgil şu görüşleri dile getirdi: “Kampüs söylemiyle, ortak havuz konusunun bağlantısını çözemiyorum. Kampüsün gerekliliği konusunda hemfikir değilim. Bu ayrı bir tartışma konusu. Kampüs olmazsa, ortak havuz olmayacak mı? Sonuçta ayrı bir proje olarak, tartışılır, detaylandırılır ve incelenir, fayda görülürse uygulanır. Ancak vakıfların varlıklarını bir merkezde toplaması, hayati bir gereklilik olarak önümüzde duruyor.”

‘Cemaate açıklasınlar’

Varlıkların bir merkezde toplanması uygulamasının hayata geçmesi içinse Gülmezgil, vakıf yöneticilerine çağrıda bulundu: “Maddi olarak gücü elinde bulunduran vakıfların prensip olarak ortak havuza onay vermesi lazım. Bu irade açık bir şekilde beyan edilirse, bunun formülü bir araya gelinip bulunabilir. Önemli olan konsensüs sağlanması. Bunun hayata geçirilmesine karşı olanlar, bu fikirlerini de açık bir şekilde yazılı olarak ortaya koymalı ve neden karşı olduğunu cemaate açıklamalı.”

Bunun yasal zeminde mümkün olup olmadığı konusunda ise Karagözyan Vakfı Başkanı şöyle konuştu: “Bu sistemi hayata geçirmek için çok sayıda alternatif söz konusu. Yeter ki niyet hasıl olsun. Şu anda ne yasa ne de kanun, hiçbir şey çıkaracağımızı düşünmüyorum. Mutabakat oluştuğunda Patrikhane çatısı altında bir komisyon kurularak bu ortak yönetimi başlatabiliriz.”

Kategoriler

Toplum Vakıflar



Yazar Hakkında

1979 İstanbul doğumlu. Toplum bölümünün editörü, demokratikleşme, insan hakları, inanç özgürlüğü ve azınlık vakıflarıyla ilgili haberler yapıyor.