Randevu gelmedi, başvuru yolda

Patriklik seçimi için karar alan ancak haftalardır İstanbul Valiliği’nden randevu bekleyen Patrikhane artık yeni bir formül arayışına girdi.

Kumkapı Kazaz Artin Amira Salonu’ndaki Surp Dzınunt Yortusu nedeniyle düzenlenen geleneksel resepsiyonda konuşan Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan randevu için bir hafta daha dönüş olmazsa seçim talebini içeren mektubu Valiliğe doğrudan teslim edeceklerini söyledi. Dolayısıyla süreçte ibre artık randevudan ziyade başvuruyu gösteriyor.

Ancak toplumun hâlâ yanıt beklediği sorular var. Mektubun içeriğinde ne olduğu, seçim için izin mi istendiği yoksa konuyu yakından izleyenlerin önerdiği gibi bir bildirimden mi oluştuğu gibi sorular hâlâ yanıtsız. Net olan seçim kararının alındığı 26 Ekim’den bu yana henüz kayda değer bir gelişmenin yaşanmadığı. 

Ermeni Kilisesi’nin İsa Mesih’in Doğuş Yortusu’nu kutladığı ‘Surp Dzınunt’, 6 Ocak Cuma günü yapılan sabah ayiniyle başladı. Son günlerde yaşanan terör saldırıları nedeniyle, Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nin önünde yaklaşık 65 polis görev yaparken, kilisenin girişine iki adet x-ray cihazı kuruldu. Ayin yapılan tüm diğer kiliselerde de güvenlik üst düzeydeydi. Bütün güvenlik önlemlerine rağmen, Kumkapı’daki ayinde geçen yıllara nazaran gözle görülür bir boşluk olduğu fark edildi.

Kumkapı Meryem Ana Kilisesi’nde Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’ın riyasetinde yapılan Badarak ayininde Kıdemli Peder Antreas Hagopyan hazır bulundu. Kilisede vaaz veren Ateşyan, Dznunt Yortusu vesilesiyle yayımlanan mesajı okudu.

Ayinin ardından, Kazaz Artin Amira Salonu’ndaki resepsiyona geçildi. Resepsiyona HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, CHP İstanbul milletvekilleri Selina Doğan ve Sezgin Tanrıkulu, vakıf yönetim kurullarının başkanları, üyeleri ve hayırseverler katıldı. Geçen yıl alınan karar çerçevesinde, 9 Ocak Pazartesi günü, belediye başkanları, siyasi temsilciler ve din adamları, 10 Ocak Salı günü ise kadın kolları ve kadın temsilciler Patrikhane’de kabul edildi.

Resepsiyon, son günlerde yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Bu yıl ilk olarak, bayramlaşma törenine çocuklar da katıldı. Bezciyan Okulu öğrencileri Ermenice şarkılar söyleyip bir dans gösterisi sundu.

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’tan gelen tebrik mesajlarını okuyan Başepiskopos Ateşyan, Rum Patrikhanesi’ne ve Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu ve Sarıyer belediyelerine teşekkür etti. 

Güvenlik önlemleri alındı

Son günlerdeki terör saldırılarından dolayı yaşanan tedirginlik, Dzınunt gününe damgasını vurdu. Başta Kumkapı Meryem Ana Kilisesi olmak üzere ayin yapılan her kilisede 10’dan fazla polisin görev yaptığını belirten Ateşyan, gereken güvenlik önlemlerinin alındığını, halkın kiliselere gelmesi gerektiğini vurguladı. Ateşyan, yılbaşı gecesi Ortaköy Reina’da yapılan saldırıda hayatını kaybeden Lübnanlı Ermeni Rita Chami için, Ermenistan’ın Gugark Bölgesi Dinî Önderi Sebuh Çulcuyan’la görüşüp başsağlığı dilediğini söyledi. 

‘Patrikhane’ye ulaşım daha kolay’

Resepsiyonda Ateşyan’ın gündeme getirdiği bir diğer konu da, Patrikhane binası çevresindeki düzenlemeler oldu. Üç yıldır, Patrikhane’ye bağlanan yol üzerindeki kimi eski binaların boşaltma ve yıkma işleminin sürdüğünü belirten Ateşyan, çalışmaların yakında sona ereceğini duyurdu. Ateşyan şöyle konuştu: “Patrikhane çevresinde yapılan değişikliği gördünüz. Dükkânlar boşaltıldı, uygunsuz olanlar yıkıldı ve yol rahatladı. Artık Patrikhane’ye ulaşım daha kolay olacak. Çalışmanın büyük kısmını tamamladık. Bu çalışmalarda her zaman yanımızda olan ve yardımlarını esirgemeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Fahri Danışmanı Nadya Taşel’e sonsuz teşekkür ederim. Her zaman cemaatimizin yanında olan ve desteğini esirgemeyen Şişli Belediyesi Başkan Yardımcısı Vazken Barın, Beşiktaş Belediye Başkanı Danışmanı Nurhan Palakoğlu, Bakırköy Belediyesi Meclisi üyesi Nurhan Çetinkaya ve Margrit Dikme’ye, Patriklik ve cemaatim adına teşekkür ederim.”

Valilik’ten yanıt gelmezse

Resepsiyonda toplumun sorunları da konuşuldu. Patriklik seçimine ilişkin açıklamalarda bulunan Ateşyan, vakıf seçimlerinin üç yıldan uzun bir süredir yapılamadığını hatırlattı. 26 Ekim’de Ruhaniler Genel Meclisi tarafından alınan seçim kararının ardından İstanbul Valisi Vasip Şahin’e teslim edilmek üzere bir mektup kaleme alan Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ve Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, Valilik’ten randevu talep etmişlerdi. Yaklaşık iki ay geçmesine rağmen talebe yanıt gelmedi. Ateşyan, bir hafta daha dönüş olmazsa, mektubu Valiliğe doğrudan teslim edeceklerini söyledi: “Bir süre önce Patrik Mesrob Mutafyan’ı emekli yaptık. Rahatlığa kavuştu ve ölene kadar da Patrik kalacak. Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan’la İstanbul Valisi’ne teslim etmek için bir mektup kaleme aldık, randevu bekliyoruz. Randevunun gecikmesinin ülkenin yoğun gündemi ve yaşanan terör saldırılarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Randevu talebine halen bir cevap alamadık. Bu hafta da bir gelişme yaşanmazsa, mektubu İstanbul Valiliği’ne teslim edeceğiz.” 

Der Hayr eksikliği

Uzun yıllardır gündemde olan papaz ihtiyacı bu toplantıda da gündeme geldi. Ateşyan, Beyoğlu Kilisesi’nin din görevlisi Müron Ayvazyan, Yenikapı Kilisesi’nin din görevlisi Diran Reisyan ve Kumkapı Dışı Kilisesi’nin din görevlisi Yeğya Kervancıyan’ın görevlerini sürdüremeyeceklerini, bu üç kilise için acilen papaza ihtiyaç olduğunu dile getirdi: “Beyoğlu Kilisesi Din Görevlisi Kıdemli Peder Müron Ayvazyan sağlık şartlarından dolayı görevi sürdüremeyecek. Kıdemli Peder Diran Reisyan için de aynı durum söz konusu; doktor raporlarında, göreve devam etmesinin sakıncalı olduğu belirtiliyor. Peder Yeğya Kervancıyan ise Şubat ayının sonunda Kanada’ya yerleşiyor. Şu an için eksik olan kiliselere sırayla papazlar gidip görev yapıyor. Geçici çözüm olarak, Ruhani Kurul’un kararına göre iki din görevlisi olan kiliselerdeki din adamları sırayla papazı olmayan kiliselerde görevlendirecek. Feriköy Surp Vartanats Kilisesi’nin din görevlisi Peder Zohrab Civanyan ve Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nin din görevlisi Peder Zakar Koparyan’ı eksik kalan kiliselerin din görevlisi yapacağız. Başka çaremiz yok.”

Maşalyan: ‘Bizim tek ülkemiz var, o da burası’

Kapanışta konuşan Ruhani Kurul Başkanı Sahak Maşalyan, toplumun gündeminde olan göç meselesiyle ilgili mesajlar verdi. Ülkede yaşanan terör saldırıları ve genel durumu hakkında sürekli olarak konuşmalar yaptığını belirten Maşalyan, ‘gitme, göç etme’ algısının kırılması için 2017’de bu konuda özel çalışmalar yürütülmesi gerektiğini ifade etti: “Ben artık girdiğim her ortamda ülkede yaşanan terör olaylarına ilişkin aynı konuşmaları duyuyorum. Bu konuda halkımızın yönlendirilmeye ihtiyacı var. Ben prensip edindim, her vaazımda bu konuya değindim. Dediğim de şu: Bizim tek ülkemiz var, o da burası. Bu büyük ülke ne badireler atlattı; bunları da atlatırız. Değerlerimiz, köklerimiz, atalarımız, mezarlarımız burada. Gittiğimiz ülkelerde de bizi kırmızı halılarla karşılamayacaklar, orada yabancı olacağız. Devletimize özel teşekkürlerimizi sunuyorum, bize yalnız olmadığımızı hissettiriyorlar. Benim önerim şudur ki, bu konuda halkımıza önderlikte bulunalım. VADİP’e önerim; bu konuyu gündeme getirsinler. Aydınlara, yazarlara, çizerlere önerim; bu konuyu gündeme getirsinler. Tekrar bu ülkenin bir parçası olduğumuzu hatırlatsınlar. Hayatta hep güneşli günler yok, yağmurlu günler de var. Bu yıl en çok uğraşacağımız konu bu olsun. Güçlenin, kuvvetlenin; en kötü şey korkak yaşamaktır. Korkak yaşayan insan yarım insandır.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.