Agos'ta bu hafta

Agos'un 16 Mart tarihli sayısından öne çıkan söyleşiler, haberler, yorumlar..

E-GAZETEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN 

GÜNCEL 

*İZLENİM - Halepçe’den dersler

16 Mart, 1988’de gerçekleştirilen Halepçe Katliamı’nın yıldönümü. Vicken Cheterian bölgeye yakın zamanda gerçekleştirdiği ziyaret ışığında katliamın hala süren izlerini kaleme aldı.

*SÖYLEŞİ - ‘Nazi suçlaması da Hitler benzetmesi de yanlış’ 

İsrailli akademisyen Efrat Aviv’in 2012’den bu yana devam eden ‘Osmanlı’dan AKP’ye, Türkiye’de antisemitizm ve antisiyonizm’ başlıklı kapsamlı çalışması geçtiğimiz hafta kitaplaştı. Aviv’le Türkiye’deki antisemitizmi konuştuk.

*SÖYLEŞİ -  ‘NATO bugün kurulsa  Türkiye uygun bir ülke olmazdı’ 

Geçmişte Kürt meselesinin çözümü için AKP hükümetine raporlar sunan ABD’li strateji uzmanı David Phillips bu ay çıkan ‘Belirsiz Bir Müttefik’ adlı kitabında Türkiye-ABD ilişkilerinin son dönemini mercek altına alıyor. Phillips Türkiye’nin demokrasiden gitgide uzaklaştığını ifade ederken, “Şimdiye kadar Türkiye’ye en az kırk defa gittim ama bu kitap yayınlandıktan sonra Türkiye’ye gidersem ben de tutuklanabilirim” diyor. 

*ANALİZ - Dönüşen Ermenistan: Dönüm noktası mı, patlama noktası mı?

Richard Giragosian, yaklaşan Ermenistan seçimleri öncesi ülkedeki durumu mercek altına alan bir makale kaleme aldı. İlk versiyonu ‘New Eastern Europe’ adlı kuruluşun sitesinde yayınlanan makalenin Türkçe çevirisini yazarın izniyle yayınlıyoruz. 

*İstanbul’un Ermenistanlı yeni konukları

Hrant Dink Vakfı’nın burs programı ile İstanbul’da yaşamaya başlayan Ermenistanlıların deneyimlerini dinledik.

TOPLUM

*Valilik’ten Değabah seçimine müdahale

İstanbul Valiliği, patrik seçimi sürecine müdahale etti. Değabah seçimi yapıldığı sırada Vali Yardımcısı tarafından Ermeni Patrikhanesi’ne gönderilen yazıda, seçim sürecinin ‘hukuken’ başlatılmasının mümkün olmadığı öne sürüldü.
Ateşyan ve Maşalyan Valilik’le görüşmeye çalışacak ve süreci anlatacak. 

*Sahak Maşalyan: Aram Sırpazan’ın istifasıyla her şey çözümlenir

Sahak Sırpazan, Valilik mektubunun kiliseyi işlemez hale getirdiğinin altını çizerek, en kısa zamanda Valilik’le bir görüşme yapılması ve Aram Sırpazan’ın istifa etmesi; Değabah Karekin Sırpazan’ın da görevine başlaması gerektiğini belirtiyor.

*Bedros Şirinoğlu: ‘Ateşyan kazansaydı, yazı gitmezdi’

*Avukat Sebu Aslangil: ‘Valiliğin müdahalesi hukuksuzdur’

*Vekillerden müdahaleye tepki: Ateşyan darbe yaptı

*Nor Zartonk: Ateşyan istifa

*VADİP toplantısında Beykoz tartışıldı 

*Yardımları Almanya’dan Ermenistan’a kadar uzanan bir dernek: AUV

Almanya’nın Köln şehrinde faaliyet gösteren Almanya Ermeni İş Adamları Derneği (Armenischer Unternehmer Verein, AUV) 3 Mart Cuma günü Yerevan’ın merkezindeki önemli bir polikliniği restore ettirerek açılışını yaptı.

*BİN DERT BİR DERMAN - Panik atak önlenemese de kontrol sizde 

Genç yaşlardan itibaren görülebilen ve bireyi her an her yerde yakalayabilen panik atağı, Uzm. Klinik Psikolog Lerna Mezirciyan Çankırı’yla konuştuk.

ORTA

*Patrik adaylığı için Ahtamar masalı

Patrik Vekili Aram Ateşyan verdiği röportajlarda, vekilliği süresince yaptığı faaliyetleri arasında Ahtamar’a haç yerleştirilmesi ve ayin yapılmasını sayarak, kendisinin büyük bir başarısı olarak sunuyor. Oysa dile getirdiği bu iki faaliyetin kendi şahsıyla hiçbir ilgisi yok. Patrikhane tüzel kişiliğine, adresine gönderilmiş bir tebliğden yola çıkarak yapmadığı bir işi sahiplenmenin, başkalarının emeğine el koymakla eşdeğer olduğu bilinmelidir. Bu yazı, o emeği sahiplerine iade duygusuyla yazılmıştır. – ZAKARYA MİLDANOĞLU YAZDI  

KÜLTÜR SANAT 

*SÖYLEŞİ - Gündelik nesnelerin gizli dünyasında

Yazar ve yönetmen Ümit Kıvanç, son yıllarda yaptığı fotoğraf çalışmalarını ‘Ya Değilse?’ başlıklı kişisel sergisinde bir araya getirdi. Kıvanç’la, sergiye ev sahipliği yapan Sanatorium galeride buluşup fotoğrafları üzerine konuştuk.

*SÖYLEŞİ - ‘Dansların kökeni konusunda biraz konuşarak, bolca izleyerek sonuca varmaya çalışıyoruz’

Araştırmacı Berna Kurt’un ‘Ulus’un Dansı: Türk Halk Oyunları Geleneğinin İcadı’ adlı kitabı, Pan Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştu. Kurt’la, Anadolu’da dansın öneminden muhalefetteki rolüne kadar birçok konu hakkında konuştuk.

*SÖYLEŞİ - ‘Manastır’ ev sahipliğinde renkli bir sanat merkezi

1982 yılına kadar Anarad Hığutyun Ermeni Katolik Kız Okulu olarak faaliyet gösteren, 1998-2006 yılları arasında ise çok disiplinli bir sanat merkezi olarak kullanılan ‘Manastır’ (İstanbul Sanat Merkezi) üzerine yürütülen sözlü tarih projesini, Volkan Aslan ve Merve Elveren anlattı.  

ARKA SAYFA

*Karadeniz’den bir Ermeni yetimi hikâyesi

Ünyeli emekli öğretmen Halil Erhan’ın ikinci kitabı, ‘Karadeniz’den Bir Ermeni Yetimi: Baybahanlı Nubar’ da İletişim Yayınları’ndan geçen hafta çıktı. İlk kitabında Orta Karadeniz Ermenilerinin 1915 ve sonrasında yaşadıklarını kaleme alan Erhan, bu kez bir Ermeni yetimi olan kendi dedesinin hikâyesini yazdı. Halil Erhan’la dedesi, ‘Giresunlu Kamil’in,  Baybahan Dağı eteklerindeki bir Ermeni köyünde başlayan hayat hikâyesinde yola çıkıp, ‘Müslümanlaştırılmış Ermeniler’e uzanan bir söyleşi yaptık. 

KÖŞE YAZILARI 

*Baskın Oran

Lale muhabbeti ve  Mart Karı üzerine düşünceler 

*Ohannes Kılıçdağı

Hollanda’ya kızıp oruç bozmak

*Yetvart Danzikyan

Kumkapıda bir utanç günü daha

*Karin Karakaşlı 

Gâvur Mahallesi, gâvur dünyası

 

Kategoriler

Güncel Basın