İstanbul Film Festivali’yle yine yeni yeniden

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en önemli sinema etkinliklerinden biri olan İstanbul Film Festivali, 36. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

186 uzun metraj ve 17 kısa filminden oluşan programıyla, 5-15 Nisan arasında yapılacak olan festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra, konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sohbetler, konserler ve özel etkinlikler düzenlenecek. 

Organizasyon tarafından, sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri Barış Pirhasan, Selma Güneri, Macit Koper ve Çetin Tunca, ödüllerini 4 Nisan Salı akşamı TİM Maslak Show Center’da yapılacak ola 36. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde alacak. ‘Richard III’, ‘Yüzüklerin Efendisi’ ve ‘X-Men’ filmlerindeki rolleriyle akıllara kazınan usta oyuncu Ian McKellen da Onur Ödülü’nü almak üzere açılış töreninin konuğu olacak. McKellen, ‘Richard III’ün Beyoğlu’ndaki Atlas ve Kadıköy’deki Rexx sinemasındaki gösterimlerinde sinemaseverlerle buluşacak ve 7 Nisan Cuma günü ise Boğaziçi Üniversitesi’ndeki sohbete katılacak. 

Sinema tutkunlarının buluşma yeri

Festivalin sinema aşkından ilhamla hazırlanan yeni bölümü ‘Cinemania’, sinemanın başyapıtları ve yeniden gündeme gelen klasikleri ile sinema hakkında çekilmiş ilgi çekici yapımları beyazperdeye taşıyor. Bu seçki kapsamında Abbas Kiarostami’nin geçen yıl aramızdan ayrılmadan hemen önce bitirdiği kısa filmi ‘Beni Eve Götür’ün (Take me Home) yanı sıra, birlikte çalıştığı kadim dostu, ressam ve fotoğraf sanatçısı Seyfullah Samadian’ın çektiği ‘Abbas Kiarostami ile 76 Dakika, 15 Saniye’ adlı şiirsel belgesel yer alıyor. Yılmaz Güney’in senaryosunu Sinop Hapishanesi’nde yazdığı, yönetmenliğini ise Şerif Gören’le birlikte üstlendiği, Altın Palmiyeli ‘Yol’ filminin restore edilmiş kopyası, Tarık Akan anısına gösterilecek. Francis Ford Coppola imzalı epik mafya filmi ‘Baba’ ve tüm zamanların en iyi korku filmlerinden, Dario Argento imzalı ‘Suspiria’ da bu bölümde yer alan filmler arasında.

Sinemanın aykırı ruhlarına yer veren ‘Mayınlı Bölge’ bölümü ise, tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı, alışılmadık, hatta bazen zorlayıcı ve deneysel görülebilecek filmlere yer veriyor. Julia Ducournau’nun yazıp yönettiği, Cannes’dan FIPRESCI Ödülü’yle dönen şaşırtıcı ve rahatsız edici gelirim filmi ‘Raw’, ülkesindeki muhafazakârlık, homofobi ve şovenizmi fantastik öğelerle bir araya getiren yönetmen Amat Escalante’nin filmi ‘Vahşi Bölge’, ve Maud Alpi’nin yer yer izleyicinin tüylerini ürperten ilk yapımı ‘Sakatat’ bu kategoride gösteriliyor. 

‘İyi Bir Komşu’ festivalin konuğu

16 Eylül - 12 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan 15. İstanbul Bienali’nin küratörleri Elmgreen & Dragset tarafından ‘İyi Bir Komşu’ teması etrafında seçilen 10 uzun ve beş kısa metrajlı film, farklı bireylerin hayatlarını sürdürme ve değerlendirme şekillerine odaklanıyor. Aynı zamanda, insanların bir ev, küçük bir topluluk, bir mahalle veya bir köyün içinde birbirleriyle etkileşim kurma hallerini de inceleyen bu bölümdeki filmler arasında, Saodat Ismailova’nın yönettiği ‘Chilla: 40 Günlük Sessizlik’, Wang Bing imzalı ‘Taang’ ve yönetmenliğini Jonathan Perel’in üstlendiğini ‘Toponimi’ bulunuyor. 

 Festival kapsamındaki gösterimler Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi ve İtalyan Kültür Merkezi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s, Levent’te Cinemaximum Kanyon ve Kadıköy’de Rexx Sineması olmak üzere dokuz salonda yapılacak. 25 Mart Cumartesi günü satışa çıkan festival biletleri Biletix üzerinden, Atlas ve Rexx sinemalarındaki ana gişelerden satılıyor.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema



Yazar Hakkında