Kılıçdaroğlu: YSK milletin kararına gölge düşürmüştür

CHP Genel Başkanı referandum sonrası ilk açıklamayı yaptı. YSK’nın mühürsüz zarf ve pusulaları kabul etmesini eleştiren Kılıçdaroğlu, “yapılan bir yanlış referandumu tartışmalı hale getiriyor. Sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, Seçim kanunu 98. Madde ve 101. Madde’de mühürsüz zarfların geçersiz sayılacağına ilişkin hükümlerini hatırlatarak, YSK’nın kanuna aykırı işlem yaptığını belirtti; “ iktidar partisinden bir kişinin itirazı üzerine geçerli sayıyorsunuz. Hangi gerekçeyle kendinizi hukuktan üstün görüp referandumu tartılmalı hale geliyorsunuz?’ diye sordu. 

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Eşit olmayan koşullarda bir referandum gerçekleştirdik. Koşullar eşit olmamasına karşın demokrasiye sahip çıkmak için elimizden gelen her türlü çabayı hukuk zemininde kalarak gösterdik. Evet’i savunarak hukuk kurallarının dışına çıktılar ama biz içinde çaba harcadık.”

“Anayasalar toplumsal uzlaşma belgesidir. Hepimizin anayasası olacak. Bu referandum bir gerçeği ortaya çıkardı. Toplumun en az yüzde 51-50’si hayır diyor. Bu değişiklik ve onun oluşturduğu bütün anayasa, toplumsal uzlaşma belgesi olma niteliğini büyük ölçüde yürütmüş durumda. Daha önemlisi bu gerçek önümüzde dururken siyasi kuruma bir görev düşüyor. Anayasayı bir toplumsal uzlaşma belgesi haline dönüştürmek.”

“Hukuk devleti kavramı çok önemli. Parlamentolar yasa yaparlar, o yasalara her vatandaş uymak zorundadır. Eğer yasalara uyulmazsa hukukun üstünlüğü kavramı yara alır.”

“YSK bu referandumu tartışmalı hale getirdi. YSK bir karar aldı mühürsüz zarfları geçerli kabul etti. Niçin? Hiçbir kurum kendisini parlamneotnun üstünde göremez. Kaldı ki yasa maddesi böyle bu maddelere dayanarak çıkardığı genelge de böyle. Oturuyorsunuz, iktidar partisinden bir kişinin itirazı üzerine geçerli sayıyorsunuz. Hangi gerekçeyle kendinizi üstün görüp referandumu tartılmalı hale geliyorsunuz? Maç yapılırken maçın ortasında kural değişmez, YSK maçın ortasında zarflar açıldıktan sonra kuralları yasaya aykırı olarak değiştiriyor. Doğru bulmuyoruz, kabul etmiyoruz. Milletin kararına saygılıyız ama YSK milletin kararına gölge düşürmüştür, hukuksal açıdan da tartışmalı hale getirdiler referandumu. Gücümüzü hukukun üstünlüğünden almalıyız. Yapılan bir yanlış referandumu tartışmalı hale getiriyor. Sonuna kadar takip ediyoruz.”

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında