Türkiye basın özgürlüğünde ‘kara liste’ye girmek üzere

Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler, 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ni yayımladı. Türkiye geçen seneye göre dört sıra daha gerileyerek, 180 ülke arasında 155’inci sırada yer aldı.

Basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için çalışmalar yürüten, Fransa merkezli sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yayımladığı raporda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da, Türkiye, “gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer aldı. Türkiye dört basamak daha gerilerken, Libya, Mısır, İran, Suudi Arabistan, ve Kuzey Kore’nin aralarında bulunduğu 21 ülkeden oluşan ‘kara liste’ye girmesine sadece dört sıra kaldı. Böylece, Türkiye‘de basın özgürlüğü son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydetti.  

‘En ürkütücü ülkelerden biri’

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Türkiye’yi basın özgürlüğü açısından‘en ürkütücü ülkelerden biri' olarak tanımladı. 

Açıklamada, "Darbe girişimi hükümetin eleştirel kalabilen az sayıdaki basın organını bir kenara süpürmesinin önündeki son engelleri de kaldırdı. Olağanüstü hal ilanı, yetkililerin her ay onlarca basın kuruluşunu bir imzayla kapatmasını sağlarken, farklı seslerin ise yalnızca çok az satan gazetelere sıkışmasına yol açtı" denildi.

Örgüt ayrıca, onlarca gazetecinin tutuklanmasıyla, Türkiye’nin ‘dünyanın en büyük medya çalışanı hapishanesi’ne dönüştüğünü vurguladı. Bunun yanı sıra, açıklamada “çevrimiçi sosyal ağların sansürlenmesinin de benzeri görülmemiş seviyelere ulaştığı” belirtildi. 

Birinci Norveç, sonuncu Kuzey Kore 

Endekse göre, en çok basın özgürlüğünün olduğu ülkeler sırasıyla Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, Kosta Rika, İsviçre, Jamaika, Belçika ve İzlanda oldu. Basın özgürlüğü ihlallerinin en çok yaşandığı ülke Kuzey Kore olurken, onu Eritre, Türkmenistan, Suriye ve Çin takip ediyor. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler’e göre, endekste “iyi” ve “tatmin edici” kategorilerindeki ülkelerin sayısında 2017’de yüzde 2.3’lük bir düşüş gerçekleşti. 



Yazar Hakkında