Üç meraklı tavuğun eğlenceli öyküsü

BÜRKEM CEVHER

Gökçe İrten’in ilk resimli çocuk kitabı ‘Kim Bu Gelen?’ Günışığı Kitaplığı tarafından yayınlandı. Gerek çizimleri gerekse işlediği konu itibariyle oldukça eğlenceli bir kitap ‘Kim Bu Gelen?’. Bu minik kitapta İrten resimlerin diliyle okurlarının merak duygusunu tetikleyerek büyük-küçük kavramlarını işlemekte ve iletişimin önemini anlatmakta. Bu sürükleyici hikayede, üç tavuğun maceralarını yüzünüzdeki gülümseme bir an bile solmadan bir çırpıda bitiriyor, sonrasında tekrar başa dönüp bütün resimleri detaylı bir şekilde incelemek istiyorsunuz. 

Kitapta bulunan ve konudan bağımsız ayrıntılar ise hem minik okurları hem de büyükleri oldukça eğlendiriyor. Benim en beğendiğim ayrıntı ise, daha kitabın kapağını açar açmaz ilk sayfada bulunan çatlamak üzere olan bir yumurta resmi oldu. Bu yumurta milyarlarca olasılığa gebe aslında. Hemen sonraki sayfada ise yumurtadan çıkan civcivin bu macerada bir yeri yoksa da önünde uzanan yaşamda nelerle karşılaşabileceği üzerine çocuklarınızın hayal güçlerini kullanmaları için teşvik edebilirsiniz. 

Upuzun bacaklar

Bir satranç tahtası üzerine eğilmiş üç tavuk derin bir düşünceye dalmışken kocaman ayaklar görürler. Yürürken yerleri sarsan, upuzun bacaklı, koca ayaklı bilmedikleri bir canlıdır onlara yaklaşan. Üç tavuk, bu canlıdan korkmak yerine, onu görebilmek onunla konuşmak isterler. Ancak minicik tavukların boyları bu upuzun bacakların sahibini görmeleri için yeterli değildir. 

Önce uzun tahta bacaklar getirir kara tavuk; lakin tahta bacaklara çıkan kara tavuğun boyu bu canlının bacaklarına ancak yetişir. O yükseklikte de çok kalamaz ve düşer. Sonra uzun bir merdiven getirir tavuk çetesi. Fakat merdivenle de canlının ancak karnına kadar uzanabilirler. Merdivende uzun süre kalamayan tavuklar bu sefer de bir trambolinde zıplayarak yetişmeye çalışırlar canlıya. Ama akıbetleri değişmez, yine yeri boylarlar. Konuşurlar, tartışırlar, fikirlerini yarıştırırlar. Sonunda tavuklardan en açık renkli olanın aklına parlak bir fikir gelir. Bir megafon ile seslerini duyuracaklardır bu uzun bacaklı kafası yükseklerde gezen canlıya. Bu canlı bir zürafadır. Üç kafadarın sesini duyunca yere oturur ve boynunu eğerek üç arkadaşla konuşmaya başlar. Ancak sohbetleri çok uzun sürmez, bu sefer zürafanın da boyunu aşan başka bir yaratık koca pençeleri ile gürleyerek onlara doğru gelmektedir. Ve bu canlının muhabbete pek de niyeti yok gibidir. Üç tavuk ve yeni arkadaşları yeni gelen canlıyı tanımaya çalışmak yerine ondan kaçmanın daha akıllıca olacağını kısa sürede idrak eder. 

En basit haliyle öyküyü bu şekilde kurgulayabiliriz. Ancak resmin dili daha pek çok yoruma da meydan verir. Belki de zürafa baştan beri üç tavuğun arkadaşıydı ama boyu nedeniyle tavukların sesini bir türlü duymuyordu. Belki de tavuklar zürafayı koca pençeli yaratığa karşı uyarmaya çalışıyordu. Bu eğlenceli ‘sessiz kitap’ nasıl yorumlanacağını okurlarına bırakıyor.

‘Kim Bu Gelen?’ bir amaç uğuruna yılmadan mücadele etmeyi, iletişim kurmayı, akıl yürütmeyi, işbirliğini anlatan, ama en çok da hayal gücünü çalıştırmayı teşvik eden bir kitap. İrten, gerek çizgilerle hikâye anlatımı, gerek karakterlerin duygularını yansıtmadaki başarısı ile daha ilk kitabında okurlarının kalbini kazanıyor. İrten’in yeni kitaplarını da sabırsızlıkla bekliyor, çocuklarıyla birlikte eğlenceli bir maceraya dalmak isteyen herkese bu şirin kitabı öneriyoruz.

Kim Bu Gelen?
Gökçe İrten
Günışığı Kitaplığı
42 sayfa.