Utanç Müzesi’nde ‘ne darbe ne diktatörlük’ sergisi

Devrimci 78’liler Federasyonu 12 Eylül Utanç Müzesi sergisini açıyor. 12 Eylül askeri darbesinin 37. yıldönümüne girerken serginin bu yılki teması ‘ne darbe ne diktatörlük’ olarak belirlendi. 8 Eylül’de Galeri Çankaya Sergi Salonu’nda serginin açılışı yapıldı.

Açılışta konuşan Devrimci 78’liler Federasyonu Başkanı Cumhur Yavuz, Utanç Müzesi’nin amacının duyarlılık yaratmak olduğunu söyledi. Cumhur Yavuz şöyle konuştu:

“Dernek olarak mücadelemizi 12 Eylül ve işkence davalarında sürdürüyoruz. Özellikle işkence davalarında zaman aşımı gerekçesiyle bir çok dava kapatıldı. Oysa insan hakları suçlarında zaman aşımı kavramı yoktur. Ancak uluslararası sözleşmeler yok sayılarak bir çok işkence davası kapatıldı. Biz federasyon olarak genel kurulumuzda aldığımız kararla Utanç Müzesi’ni oluşturduk. Amacımız tarihsel yüzleşme ve hesaplaşmaya katkıda bulunmak. Yani dünü bugüne taşımak ve yarının mücadelesiyle buluşturmak istiyoruz. Geçmişte yaşadıklarımız birer anı olarak kalsın istemedik. Bu amaçla mücadele argümanı olarak tarihsel bir kültür yaratmak istedik.”

Sergi iki bölümden oluşuyor. 12 Eylül askeri darbesinde idam edilen devrimcilere ait eşyalar ve fotoğraflar bir bölümde sergilenirken, diğer bölümde ise 1990’lardan bugüne Türkiye’de gerçekleşen katliamlara ait eşyalar ve fotoğraflar yer alıyor. Utanç Müzesi sergisinde Roboski katliamından Soma madenci katliamına , Suruç katliamından 10 Ekim Ankara Garı katliamına kadar bütün yaşanmışlıkların tanığı olmak mümkün.

Bu yıl ayrıca Utanç Müzesi sergisinde Seyr-i Sokak Video Eylem Kolektifi’nin özel video gösterimleri olacak. Sinema ve Belgeselciler Birliği’nin de eserleriyle yer alacağı sergi, 23 Eylül’e kadar Galeri Çankaya’da açık olacak.

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

12 Eylül


Yazar Hakkında