Nerkin Çrap köprüsü ortaya çıktı

Ermeni kültüründe Nerkin Çrap (Dere kıyısı) köprüsü olarak bilinen Türkiye’de de Kara Köprü adını taşıyan tarihi köprü Arpaçay Barajı havzasındaki suların çekilmesiyle gün yüzüne çıktı.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırı teşkil eden Arpaçay suyu üstünde bulunan tarihi köprü Arpaçay Barajının su havzası içinde bulunmaktaydı..

1980 yılında su tutmaya başlayan Arpaçay baraj suyunun altında kaldıktan sonra unutulan köprü 37 yıl su altında kalmıştı. Ancak son yıllarda Kars bölgesinde yağış olmaması sebebiyle su seviyesi 30 metreden fazla azaldığından tarihi Nerkin Çrap köprüsü gün yüzüne çıktı.  

Fotoğraf sanatçısı Yıldırım Öztürkkan ile köprünün gün yüzüne çıkmasını kayda geçiren Kars Kültür Derneği Başkanı Vedat Akçayöz Agos’a şu bilgileri verdi:

“Resmi olarak girişimlerde bulunduktan sonra, 19 Eylül 2017 günü saat öğle saatlerinde Nerkin Çrap köprüsüne gittik. Köprü,  Türkiye ile Ermenistan arasında sınırı belirleyen Arpaçay suyu üzerinde sanat değeri yüksek beş köprünün en büyüğü ve en güzeliydi. Resmi kayıtlara göre köprünün uzunluğu yıkılmadan önce 125 metre idi. Ama şu an Türkiye tarafında 50 metre kadar kalmış. Ermenistan tarafında ise kalıntı yoktur. Çapı tek bir yarım daire olarak yaklaşık 30 ya da 34  metre tek kemerli olan sanat harikası köprünün eni 8,50 metredir. 1.70 metre genişliğinde iki adet yayalar için ayrılmış gidiş geliş yolu bulunmakta. Köprü üzeri kaba ve büyük düz taşlardan yapılmıştır, köprü korkulukları yoktur. Siyah kesme taştan yapılan bu köprüye Kara Köprü denmektedir. Ani’deki köprü ile aynı yapıdadır.” Akçayöz köprünün tescil edilmesi için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne gerekli başvuruda bulunduklarını da kaydetti. 

Kategoriler

Güncel Türkiye

Etiketler

Kars Nerkin Çrap


Yazar Hakkında