Barış talebi yargılanıyor

Barış İçin Akademisyenler’in çatışmaların yoğunlaştığı dönemde açıkladığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisinin imzacılarından 10 akademisyenin ayrı ayrı yargılandığı davaların ilk duruşmaları İstanbul Adliyesi’nde görüldü.

Davalar 5 Aralık’ta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde başladı. Bildiriye imza veren 1128 isime açılan davalar Mayıs ayına dek sürecek. İlk duruşmalarda 15 üniversiteden 148 akademisyen yargılanıyor.

İstanbul ve Galatasaray Üniversiteleri’nden 10 imzacı 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı davalarda yargılanıyor. Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianamede akademisyenler 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 7/2 maddesinde yer alan “Terör örgütü propagandası” ile suçlanıyor. Görülen on davanın duruşmaları aynı salonda ara verilmeden görüldü. 28 kişilik duruşma salonunda bir çok kişi ayakta kalırken duruşmayı izlemek için gelen çok sayıda kişi salon dışında kaldı.

Yargılanan 10 akademisyenden sekizi salonda yer alırken biri yurtdışında görevli, biri de raporlu olduğu için duruşmaya katılmadı.  Mahkeme heyeti 10 duruşmada dile getirilen, birleştirilme taleplerini reddetti. Mahkeme, birleştirme talebinin reddi gerekçesinde “Birleştirmenin zorunlu olmadığı, bazı dosyalardan sanıklara ulaşılamaması halinde savunmaların alınması için beklenmesi gerekeceğinden bu hususun yargılama süresini uzatmakla adil yargılanmanın ihlaline yol açacağı” ifadelerine yer verdi.  Davanın TCK'nın 301. maddesinden görülmesi talebi de mahkeme tarafından reddedildi. 

Mahkeme, 10 dava için gelecek duruşma tarihlerini 12 Nisan 2018 olarak belirledi.

Barış Akademisyenlerinin yargılandığı dava öncesi, öğrenciler, siyasetçiler ve uluslararası temsilcilerin katılımıyla Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamaya CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Barış Yarkadaş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Garo Paylan, Oyuncu Orhan Alkaya, çeşitli üniversitelerden öğrenciler, farklı illerden gelen akademisyenler, İspanya, Kıbrıs, Hollanda, İngiltere ve Eğitim Enternasyonali Avrupa Bölge Örgütü (ETUCE) temsilcileri de katıldı.

Barış Akademisyenleri adına yazılan basın metnini akademisyenler ortak okudu:

“Bugün, barış talebimizden dolayı ‘terör propagandası yapmak’ suçundan yargılandığımız davaların ilk gününde, aynı İddianameyle hepimize ayrı ayrı davalar açarak bizi yalnızlaştırma çabalarına inat, hep birlikte barış ve adalet sözümüzde ısrar ettiğimizi bir kez daha dillendirmek için buradayız. 7 Aralık'ta ve takip eden tüm dava günlerinde de burada olmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde, hakikati dile getirmekte ısrar ettikleri için tutuklanan, baskı ve şiddete uğrayan gazeteci, avukat ve hak savunucusu arkadaşlarımızın; haksız yere soruşturmalara uğrayan, tutuklanan öğrencilerimizin yanında olmaya da devam edeceğiz. Bugün, burada, bir kez daha bilim İnsanlarının hakikati dile getirmelerinin önüne geçemezsiniz diyoruz. Barış istemek suç değildir. ‘Barış talebi yargılanamaz’ diyoruz. Bugün ve her gün ‘söz barışın’ diyoruz.”

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında