Denizli Hıristiyanları anayasal haklarını savunuyor

Merkezi Ankara’da bulunan ‘Mesih’in Kilisesi Derneği’nin temsilciliği olarak Denizli’de Esnaf Sitesi’nde bir dairenin düzenlenmesiyle açılan Laodikya Kilisesi, tartışmaları ve tepkilere neden oldu. MHP'li üyeler konuyu belediye meclisinin gündemine taşırken site yönetimi de kilisenin kapatılması için dilekçe verdi. Kilisenin Pastörü Serinken yazılı açıklamasında, 'Denizli bir avuç Hıristiyanı içinde barındırmayacak mı' diye sordu.

Denizli’de sayıları 100’e yaklaşan Hıristiyanlar için Yenişehir Mahallesi Esnaf Sitesi’nde müstakil bir binada oluşturulan kilise tartışma yarattı. Bina girişine Laodikya Kilisesi tabelası asılması üzerine site yönetimi kilisenin kapatılması için dilekçe verirken MHP ’li üyeler konuyu Denizli Belediye Meclisi’ne taşıdı. Meclis Başkanı Şamil Çınar belediyenin kilisenin kimler tarafından açıldığını bilmediklerini söyledi.

Kilisenin başpastörü İsmail Serinken konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada ibadetin anayasal hakları olduğunu belirtti; “Bu konudaki sıkıntımızı yaklaşık üç yıl kadar önce yerel yöneticilere birer dilekçe yazarak ilettik. Konunun basına yansımasının ardından belediyeden, bize kilise yeri gösteremeyecekleri ancak yeri bizim bulmamız halinde gerekli izinler konusunda kolaylık sağlanabileceği bildirildi. Benzer bir açıklama iki ay kadar önce yeniden geldi.  Biz Türk Hıristiyanları olarak bu ülkenin eşit vatandaşlarıyız. Her inanç sahibi inandığını tebliğ etme hakkına sahiptir. Bu Anayasa’nın güvencesi altındadır. İsteğimiz yalnızca inancımızın gereği olan ibadetimizi, bizim için kutsal mabet olan kiliselerde yerine getirebilmek. Denizli bir avuç hıristiyanı kendi içinde barındıramayacak mı? Bu düşüncelerimi sağ duyusuna güvendiğim Denizli halkının vicdanına sunuyorum” dedi. Bazı kimseler bu durumdan rahatsız olduğunu ifade eden Serinken sorun tabela ise tabelayı indireceğini ve yerine Mesih’in Kilisesi Derneği Temsilciliği tabelasını asacağını ifade etti.

“Taleplerimiz bürokratik dehlizlerde kayboluyor”

Protestan Kiliseler Birliği Basın Sözcüsü Soner Tufan ise kilise açılmasının Türkiye ’de yaşayan Hıristiyanların en yaygın sorunu olduğunu söyledi. Tufan, “Kilise için valiliğe, oradan belediye imar dairesine başvura başvura bürokratik bir dehlizin içine giriyoruz. O dehlizden çıkıp kilise olmuş bir mekân yok” dedi. Türkiye ’de 60 kentte 110 kilise bulunduğunu belirten Tufan, bu kiliselerin hiçbirinin resmen ibadethane statüsünde olmadığını da belirtti.

Müslüman mahallesinde salyangoz satmak

Oturdukları siteye kilise açılmasından haberleri olmadığını ifade eden Esnaf Sitesi yönetimi ve sakinleri, kapatılması için Denizli Valiliği ve Belediyesi’ne dilekçe verdiklerini söyledi. Esnaf Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Kaygın, kilisenin açıldığından kimsenin haberi olmadığını belirterek, “Genel kurulu toplayacağım, ortakların 4’te 3’ü onay verirse kilise açılır. Site içinde kilise açılıp ayin yapılacağına inanmıyoruz. Bu, Müslüman mahallesinde salyangoz satmak gibi bir şey” dedi. Başkan Yardımcısı Necip Helvacı da olayı duyar duymaz valilik ve belediyeye müracaat ettiklerini dile getirerek, “Dinlere saygımız sonsuz ama site içinde böyle bir kilisenin olması herkesi rahatsız edince itiraz ettik” şeklinde konuştu.