Suriyeli muhaliflerden sürgünde hükümet oluşumu

Mısır'ın başkenti Kahire'de, 'Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti' adıyla yeni oluşum kuran bir grup Suriyeli, tüm muhalefeti kendilerine katılmaya çağırdı. Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti başkanlığına seçilen Haytam Malih, geçici hükümet kurulması için çalışmalara başlandığını açıklarken, Türkiye'den de destek beklediklerini söyledi. Malih, Kürtlerin bölgede devlet kurmasının tehlikeli olacağını kaydetti.

Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan Suriyeli muhaliflerden yeni bir oluşum haberi geldi. 

Kendilerini Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti olarak adlandıran yeni oluşumda, Haytam Malih, Eymen Haruş, Şeyh Nevaf el-Beşir ve Mahmud Seyyid Dagin gibi tanınmış muhalif isimler yer alıyor.

Geçiçi hükümet çalışmaları

Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti başkanlığına seçildiği bildirilen Haytam Malih, Kahire Shepheard Otel'de düzenlediği basın toplantısında, Suriye için yeni bir geçici hükümet kurma çalışmalarına başladıklarını belirterek, Suriye muhalefetini yeni oluşuma katılmaya davet etti.

Haytam Malih, Suriye'nin halk ve vatan olarak bir bütün olduğunu, herkesin kurdukları yeni oluşuma katılabileceğini vurguladı.

Baas Partisi'nde yer almış olsa dahi bugün muhalif olmuş isimlerin kendilerine katılabileceğine işaret eden Malih, Suriye'nin kuzeyindeki gelişmelere ilişkin, 'Kürtlerin hiçbir ayrıcalığı yok. Suriye'de hiçbir milletin diğerine üstünlüğü yoktur. Suriye'nin yapısı çok renklidir' ifadesini kullandı.

Geçici bir hükümet kurmanın zorluğuna dikkati çeken Malih, Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti'nde siyasi kimliklerden çok devrimi temsil etme yetisinin ön plana çıktığını bildirdi.

Özgür Suriye Ordusu'na destek

Özgür Suriye Ordusu'nu desteklediklerini dile getiren Haytam Malih, Suriye'de demokratik ve temiz yeni bir dönem arzu ettiklerinin altını çizdi.

Yeni oluşumun başkan yardımcılığına atanan Eymen Haruş da yaşadıkları hassas dönemden dolayı iç ve dış muhalefetin bir arada olması gerekliliğine vurgu yaparak, 3 gün içinde diğer muhalif gruplarla görüşmeler yapacaklarını kaydetti.

15 kişilik yönetim kurulundan oluşan Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti, öncelikle muhalifler arasındaki siyasi çekişmelerin bir yana bırakılmasını, devrime inanan tüm güçlerin bir araya getirilmesini hedefliyor.

'Kürt devleti tehlikeli'

Yeni oluşumun lideri Haytam Malih Kahire’de DHA’ya açıklamalarda bulundu.

Türkiye'den büyük destek beklediklerini dile getirirken Malih, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil'de Mesud Barzani ile görüşeceğini hatırlatarak Kürtlerin bölgede devlet kurmalarının tehlikeli olacağını kaydetti.

Suriyeli muhalifler, Haytam Malih başkanlığında 15 kişilik yeni bir meclis oluşturdu. Suriyeli muhaliflerin lideri Haytam Malih, Kahire'de bir sürgün hükümeti kurmakla görevlendirildiğini söyledi.

Toplantıya Suudi Arabistan ve Kuveyt'ten de temsilciler katıldı. Toplantıda, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad sonrasında hükümet kurma çalışmaları masaya yatırıldı. Malih başkanlığında oluşturulan 15 kişilik yeni mecliste, ağırlık Özgür Suriye Ordusu'nun oldu.

Toplantı sonrası Suriye Milli Konseyi Başkanı Haytam Malih basın toplantısı düzenledi. Malih, hiçbir siyasi oluşumla bağlantısı olmadığını belirtirken, bağımsız Suriyeli koalisyon tarafından başkanlığa getirildiğini söyledi ve 'Suriyeli muhalifler geçiş hükümeti kurma görevini bana verdi. Bu çerçevede Suriye'de bulunan ve yurtdışındaki muhaliflerle görüşmelerde bulunacağım' dedi.

Toplantıdan, Suriye'nin kuzeyinde kurtarılmış bir bölge oluşturulması ve Baas karşıtı tüm silahlı muhalefeti Kuzey Suriye'de toplayarak silahlı ve siyasi mücadeleyi Suriye topraklarından yürütme kararı çıktı.

Malih, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme talebinde bulunduğunu ancak görüşmenin gerçekleşemediğini ifade etti. Türkiye ile Suriye'nin tarihi ilişkilerinin eskiye dayandığına dikkat çeken Heysem Melih, Türkiye'den büyük destek beklediklerini dile getirirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Erbil'de Mesud Barzani ile görüşeceğini hatırlatarak Kürtlerin bölgede devlet kurmalarının tehlikeli olacağını kaydetti.

Suriyeli muhalifler sürgünde hükümet kuruyor

Suriyeli muhaliflerden oluşan bir grup Mısır’da sürgün hükümeti kurmak üzere harekete geçti.

El Arabiya televizyonunun haberine göre, kendilerini “bağımsız devrimciler” olarak adlandıran grup, eski bir avukat olan Heysem Melih’in başkanlığında Kahire’de hükümet kurma çalışmalarına başladı.

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Melih, “geçici hükümet kurmak üzere görevlendirildim. Bu çerçevede yurt işi ve yurt dışındaki muhaliflerle görüşmelere başlayacağım” dedi.

Tutucu bir Müslüman olarak nitelenen 81 yaşındaki eski avukat Malih, Suriye’nin önde gelen insan hakları savunucularından biri olarak tanınıyor.

Kahire’de sürgün hükümeti kurma girişimlerine Suriye Ulusal Konseyi’nden ise tepki geldi. Konsey yazılı bir açıklama yaparak, sürgün hükümeti girişimleri için henüz çok erken olduğunu savunarak, bu gelişmenin muhalefet hareketine zarar vereceğini iddia etti.

(DHA/AA)

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem