Hilmi Özkök: 'Muhtıra' sözü geçti

Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, 2003'teki bir toplantıda 'muhtıra' sözünün beyin fırtınası sırasında geçtiğini, bu sözün resmi teklif olmadığını söyledi. Tanık olarak dinlenen Özkök'e, 'Ayışığı', 'Sarıkız' ve 'Yakamoz' darbe planları sorulacak.

Eski Genelkurmay Başkanı Özkök, Ergenekon davasında ifade vermeye başladı. Darbe girişimini engellediği için kuvvet komutanları tarafından zehirleneceği iddia edilen Özkök, ifadesinde kuvvet komutanlarının muhtırayı gündeme getirdiğini doğruladı.

Özkök, 2003'teki bir toplantıda 'muhtıra' sözünün beyin fırtınası sırasında geçtiğini, bu sözün resmi teklif olmadığını söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, tanık Hilmi Özkök salona alındı.

Özkök'e yöneltilecek kritik sorulardan biri de sefertası olacak. Mahkeme heyeti Özkök'e 'Karargahta görevliyken yemeklerini sefertasıyla evinden getirdiği' iddiasının doğru olup olmadığını soracak.

Özkök'ün darbe girişimini engellediği için dönemin kuvvet komutanları tarafından zehirlebileceği endişesi taşıdığı iddia ediliyordu.

Özkök'e, Genelkurmay Başkanı olduğu dönemdeki kuvvet komutanları tarafından hazırlandığı iddia edilen 'Ayışığı', 'Sarıkız' ve 'Yakamoz' adlı darbe planları da sorulacak. 

Davaya bakan 13. Ağır Ceza mahkemesi geçen hafta tanık sıfatıyla dinlenmesi için Özkök'e çağrı göndermişti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, kimlik tespiti yapılan Hilmi Özkök'e tanıklar için belirlenen yasal haklarını hatırlatarak, yeminini yaptırdı. Özkök, Özese'nin soruları üzerine sanıklarla bir akrabalığı olmadığını söyledi.

Duruşma, Özkök'ün tanık olarak beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

Bu arada, duruşmaya ''Balyoz'' davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın eşi Nilgün Doğan'ın da aralarında bulunduğu aynı davada tutuklu yargılanan bazı asker sanıkların eşleri ile ''Ergenekon'' davası sanıklarının yakınları da izleyici olarak katıldı.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem