Leyla Zana'ya yönelik nefret dili kullanan Yılmaz Özdil protesto edildi

İzmir'de bir grup aktivist, Hürriyet gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'i, 4 Temmuz 2012 tarihinde kaleme aldığı 'Zana'ks' başlıklı yazısında Diyarbakır milletvekili Leyla Zana'ya hakaret ederek nefret suçu işlediği gerekçesiyle protesto etti. Basın açıklamasında, sorunun Özdil'in Zana'yı eleştirmesi değil, fakat eleştiri adı altında kadının cinsel aşağılama aracı olarak gösterilmesi olduğu kaydedildi.

 

'Yılmaz Özdil'in nefret söylemini kınıyoruz' imza kampanyası kapsamında caddede imza standı açan aktivistler, standa Özdil'i kınayan dev bir metin astı. Açıklama öncesinde Yılmaz Özdil'in 34 yurttaşın katledildiği Roboski'yi konu alan 'Uludere' yazısını ve onun gibi nefret suçu işleyenleri protesto etmek için pantomim (sözsüz tiyatro) gösterisi sergilendi.

Aktivistler, Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldiler.

Grup adına basın metnini okuyan Demet Yanardağ, Yılmaz Özdil'in 4 Temmuz tarihinde kaleme aldığı 'Zana'ks' başlıklı yazısında bu kez kadını hedef alarak Leyla Zana'ya hakaretler yağdırdığını belirterek, nedeni ne olursa olsun hiç bir kadının bir gazete köşesinde cinsel aşağılamalara muhatap olmaması gerektiğini vurguladı. Yanardağ, sorunun Özdil'in Zana'yı eleştirmesi değil, sorunun eleştiri adı altında kadının cinsel aşağılama aracı olarak gösterilmesi olduğunu kaydetti.

'Nefret suçları anayasada yer alsın'

Özdil'in bu yazısıyla nefret suçu işlediğini ifade eden Yanardağ, binlerce insanın yazılarını takip ettiği bu yazarın haddini aşan söylemlerinin nefret suçu olduğunu söyledi. Yanardağ, Yılmaz Özdil'in Zana'dan özür dilemesini, kin nefret ve hakaret dilinden vezgeçmesi çağrısında bulundu.

Açıklama, 'Aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret' sloganıyla bitti.

(Kaynak: Marksist.org)