Balyoz davasında savcı karar aşamasına geçilmesini istedi

Balyoz Davası Savcısı Hüseyin Kaplan, davanın başka bir mahkemeye gönderilmesi talebini, mevcut sorunların çözmeyeceği gerekçesiyle geri çekti ve karar aşamasına geçilmesini talep etti. Duruşmada sanık avukatlarından Tunçkol, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve emekli orgeneral Aytaç Yalman'ın birlikte tanık olarak dinlenmesini talep etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada söz alan savcı Hüseyin Kaplan, davanın nakli konusunda talepte bulunmak ve incelemek üzere süre istediğini hatırlatarak, şu görüşlerini bildirdi:

''Gelinen aşamada ve durumun incelenmesinde davanın naklinin mevcut sorunları çözemeyeceği, nakil gerçekleşse dahi yargılamadaki sorunların aynı şekilde devam edeceği, yeni bir mahkemenin bu kapsamdaki dosyayı ele alması, incelemesi ve karar vermesinin yargılamayı daha da uzatacağı, bunun tutuklu sanıkları daha da mağdur edeceği, baro tarafından avukat görevlendirmesinin yapılmadığı, bu gerekçelerle aynı yerde yargılamaya devam etme gerektiği anlaşılmıştır.''

Yargıtay 9. Dairesi'nin benzer bir duruma ilişkin müdafiler katılmadan da davanın görülebileceği şeklinde karar vererek, dosyayı onadığını ifade eden savcı Kaplan, ''Davanın nakli konusunda herhangi bir talebimiz bulunmamaktadır. Tevsi tahkikat talebimiz de bulunmamaktadır. Yargılamaya aynı mahkemede devam edilmesi, esas hakkındaki mütalaamız doğrultusunda karar verilmesi mütalaa olunur'' dedi.

Mahkeme heyeti durumu görüşmek üzere duruşmaya ara verdi

''Balyoz Planı'' davasına bakan mahkeme heyeti, avukatların duruşmaya girmemesi, İstanbul Barosu'nun yeni müdafi görevlendirmemesi ve dosyada bir işlem yapılamaması nedeniyle oluşan durumu görüşmek üzere duruşmaya ara verdi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, dosyaya gelen evrakların okunmasının ardından konuşan mahkeme heyeti başkanı Ömer Diken, duruşma savcısı Hüseyin Kaplan'ın davanın başka bir yere nakli konusunda talepte bulunmak üzere dosyayı incelemek için süre istediğini hatırlatarak, bu konuda savcının mütalaasını okuyacağını söyledi.

Bu sırada, duruşmaya giren az sayıdaki avukat arasında bulunan tutuklu sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, savcıdan önce kendisine söz verilmesini istedi. Başkan Diken'in söz vermemesi ve savcının mütalaa vereceğini belirtmesi üzerine avukat Ersöz, buna itiraz ederek kendisine savunma hakkı verilmediği yönünde açıklamalarda bulundu.

Başkan Diken'in, ''Biz duruşmaya davet ediyoruz. Siz gelip gerginlik yapıyorsunuz. Siz önce dinlemeyi öğrenir misiniz'' sözleri üzerine Ersöz, itirazına devam ederek, söz verilmediği için duruşmadan çıkacağını beyan etti.

Başkan Diken de, ''Heyet ile bu şekilde kavga edilmez. 'Mahkeme başkanı söz vermedi' diye duruşmadan çıkılmaz. İsterseniz çıkabilirsiniz. Zaten daha önce de Celal Ülgen aynısını yapmıştı. Planladığınız şekilde söyleyeceklerinizi söyleyip çıkıyorsunuz. Ya sessiz oturur, ya da çıkarsınız. Söz vermeden konuşmanın hukuki bir anlamı yok'' diye konuştu.Ersöz'ün, söylenerek salondan ayrılması sırasından savcı Hüseyin Kaplan da, ''Avukatın talebi anlamadığı aşikar'' dedi.

Savcının davanın başka bir mahkemeye nakledilmesi konusundaki mütalaasını okurken, ''Gelinen aşamada davanın naklinin mevcut sorunları çözmeyeceği...'' şeklindeki sözleri, sanık ve sanık yakınlarının gülmesine neden oldu.

Başkan da, ''Bu gülmeleriniz tutanaklarda geçiyor. Konumlarınıza uygun şekilde size davranıyoruz ama konumlarınıza uygun tutumu sizden göremiyoruz'' dedi.

Savcı Kaplan da, ''Siz gülüyorsunuz ama biz gülümsediğimiz de de eleştiriyorsunuz. Burada hukuki bir değerlendirmede bulunuyoruz. Yanlış ya da doğru görebilirsiniz, dinlemek zorundasınız'' diye konuştu.

Özkök ve Yalman tanık olarak dinlensin

Ardından savcı Kaplan, mütalaasını okudu. Başkan Diken de, savcının daha önceki celselerde verdiği esas hakkındaki mütalaaya karşı kimi sanıkların söz hakkını kullandığını belirterek, sanıklara esas hakkında savunma yapmak isteyen olup olmadığını sordu.

Bu sırada söz alan sanıklardan Levent Kerim Uça'nın avukatı Hakan Tunçkol, müvekkilinin beyninde tümör olduğu ve hayati risk taşıdığı gerekçesiyle tahliyesini istedi.

Tunçkol ayrıca, bu davayı ilgilendiren beyanlarda bulunan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ve emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın birlikte tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Engin Alan'ın avukatı Yakup Akyüz'ün de aralarında bulunduğu bazı avukatlar da mahkemeye dilekçe vererek, aynı talepte bulundular.

Başkan Diken, avukatların mahkemeye duruşmaya katılmayacaklarına yönelik ortak imzalı 25 sayfalık bir dilekçe sunduklarını belirterek, ''Geldiğimiz aşamada mahkeme 6 Nisan 2012'den beri herhangi bir işlem yapamamaktadır. Bizim bunları zorlama yetkimiz yok. Baro da avukat tayin etmiyor. Oluşan durumu görüşmek üzere saat 14.00'a kadar ara veriyoruz'' dedi. Duruşmaya ara verildi.

 

Duruşma salonundan notlar

  • İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek ile MHP'den milletvekili seçilen emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 222 tutuklu sanık katıldı.

  • Emekli Orgeneral Ergin Saygun ve YAŞ kararıyla emekliliğe sevk edilen korgeneral Nejat Bek'in de aralarında bulunduğu 28 tutuklu sanık ile ''Ergenekon'' davasından tutuklu yargılanan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada, tutuksuz yargılanan 7 sanık ile 6 avukat da hazır bulundu.

  • ''Deliller değerlendirilmeden, savcının esas hakkında görüşünü açıkladığı ve tanık dinleme taleplerinin kabul edilmediği'' gerekçesiyle mahkemeyi protesto amacıyla sanık avukatlarının büyük bir bölümünün duruşmaya katılmamaya devam ettiği görüldü.

  • Duruşma, üye hakim Ali Efendi Peksak'ın celse arası dosyaya gelen evrakları okumasıyla devam ediyor. Bu arada, gazeteci Ayşe Arman ile ''Odatv'' davasında tutuksuz yargılanan Müyesser Yıldız da duruşmayı izliyor.

  • Duruşmanın başlamasından önce bazı tutuklu sanıklar, yanlarında getirdikleri ve üzerinde ''adalet, hapiste yaşlandık, silah arkadaşlığı'' yazılı balonları izleyiciler ile gazetecilerin bulunduğu bölüme doğru uçurdular.

  • Davanın 15 Haziran'da görülen duruşmasında savcı Hüseyin Kaplan, ''davanın başka bir yere nakledilmesini'' istemiş, mahkeme de bu talep üzerine davanın başka bir mahkemeye nakli konusunda beyanda bulunulması için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar vermişti. Davanın bugünkü duruşmasında savcının, bu talebiyle ilgili beyanda bulunması bekleniyor.

(Kaynak: Haber 10)

Kategoriler

Güncel Gündem