AGOS'ta bu hafta

AGOS bu hafta manşetini AKP'li İdris Bal'ın Başbakan'ın isteğiyle hazırladığı Alevi raporuna ayırdı. 'Nasıl Çözülür' adını taşıyan rapor, Alevilik ile ilgili ilginç öneriler içeriyor. Bu hafta öne çıkan diğer başlıklar şöyle; Cumhurbaşkanı 'Rapor rafta kalmayacak' dedi, Halep Bombalar altında, 'PKK Şemdinli'de asıl Kandil'i koruyor', Narine'nin tanık ağabeyi Türkiye'ye giremiyor, Suriye Kürdistanı’na destek yok...

AGOS'ta öne çıkan başlıklar şöyle:

Gelin canlar Sünni olalım

AK Parti saflarından son günlerde Alevilerin tepkisini çeken açıklamalara bir yenisi eklendi. Kütahya milletvekili İdris Bal, kaleme aldığı ‘Türkiye’de Alevi Sorunu Nedir? Nasıl Çözülür?’ başlıklı raporda, Aleviler hakkında bugüne dek sürekli tekrarlanan önyargıları yenilerken, bir hayli ilginç önerilerde bulundu. Bal’ın böyle bir çalışma yapmasını Başbakan Erdoğan istemiş.

Bal’ın Alevi sorununun çözümü için yaptığı öneriler arasında, zorunlu din derslerinin artırılması, Alevi-Sünni evliliklerinin teşvik edilmesi, Alevi dedelerinin Diyanet tarafından atanması var. Raporda ayrıca, çözüm için, sadece “Aleviliği İslam içinde gören kesimlerin muhatap alınması” gerektiği belirtiliyor. Bal, Agos’a yaptığı açıklamada, “Kimse kendi kafasına göre din ihdas edemez, bu dinde reform olur” dedi.

Cemevinin ibadethane olarak kabul edilemeyeceğini, Müslümanların tek ibadethanesinin cami olduğunu söyleyen Bal, Alevilere adeta ‘Gelin canlar Sünni olalım’ dedi: “Ülke güvenliği ve dış siyaset bağlamında birileri Aleviliğin ayrı bir din haline gelmesini istiyorlar. Cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesi sıkıntı yaratır. Birileri sıkıntı yaratmak istediğinde Alevi-Sünni ayrımını kullanıyor.”

Raporda, Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarını Sabetayistlerin organize ettiği iddiası da özellikle dikkat çekiyor. Ancak Bal bu iddiayı sahiplenmeyip, topu danışmanlarına attı: “Raporu hazırlarken danışmanlarım da katkıda bulunmuşlardı. Kendilerine bunun ispata ihtiyaç olduğu için rapora koymanın doğru olmayacağını söyledim. Fakat ihmal etmişler ve rapora koymuşlar. İddianın arkasında değilim.”

Devamını oku >

Cumhurbaşkanı ‘Rapor rafta kalmayacak’ dedi

Müslüman kesimin önde gelen aydınlarından oluşan Adalet Talebimiz Var inisiyatifi, Hrant Dink cinayeti ve dava sürecini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Görüşmede, raporun Hrant Dink’in göz göre göre öldürüldüğünü gösterdiği söyleyen Gül, “DDK raporları raflarda kalıcı raporlar değildir. İlgili merciler gerekeni yapacaklardır” dedi ve konuyu takip edeceğini ifade etti.

Devamını oku >


Halep bombalar altında

Agos’a takma adla yazan bir Suriyeli Ermeni, Halep’te bombalar altında geçen günlük hayatı anlattı: “İnsanlar bombalardan uzak semtlerdeki akrabalarının yanında kalmaya çalışıyor. Ancak kimileri de evlerinden uzaklaşmaya korkuyor, çünkü birileri gelip evlerini işgal edebilir. Bazıları ülkeyi çoktan terk etti ama çoğu insan okulunu, evini, hayatını bırakıp gidemiyor.”

Devamını oku >


‘PKK Şemdinli’de asıl Kandil’i koruyor’

Şemdinli’de günlerdir süren çatışmalar son bulmuyor. Kürt sorunu üzerine çalışan akademisyen Harun Ercan, örgütün kurtarılmış bölge yaratmak gibi bir gücü olmadığını, Türkiye’nin Kandil’e olası bir saldırısını önlemek için öncül bir saldırı yaptığını söyledi.

Devamını oku >


Narine’nin tanık ağabeyi Türkiye’ye giremiyor

Narine Mıkırtiçyan’ın, kendisinden gizli çekilmiş görüntülerle şantaj yapılması nedeniyle yaşamına son vermesinin ardından açılan davanın ilk duruşmasında, en önemli tanık olan ağabeyi Zhora Mıkırtiçyan, sınırdışı edilmesi nedeniyle dinlenemedi.

Devamını oku >


Ankara’da sıcak ortam

Türkiye’de yaşayan Ermeni, Rum, Musevi, Süryani, Bulgar ve Keldani toplumlarının yöneticileri, hükümet temsilcileriyle Ankara’da bir araya geldi. Önceleri sorunlarına çözüm bulmak amacıyla başkente çekinerek giden azınlık toplumlarının temsilcileri, bu kez devlet ve hükümetin yetkin isimleriyle sıcak bir ortamda bir araya geldiler. Başta Bülent Arınç olmak üzere hükümet yetkililerinin geçmişe yönelik özeleştirileri dikkat çekti.

Devamını oku >


Süryanilere anaokulu izni yok

Cumhuriyet tarihi boyunca okul açmasına izin verilmeyen Süryani toplumu bir kez daha hüsrana uğradı. Süryanilerin anaokulu açma talebini İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, “Yabancı bir dilde eğitim yapamazsınız” diyerek reddetti.

Devamını oku >


Tenise gönül veren Ermeniler

Unutulmuş Ermeni  raketlerden, ‘en iyi Türk tenisçi’ unvanlı, Challenge Kupası sahibi Vartan Tetikbaş ve sürgüne gönderilmekten korktuğu için Erdal İnönü’yü yenmemeye gayret eden  Sarkis Harputlu Agos’a konuştu.

Devamını oku >


Pop pek yenilikçi değil

Araştırmacılar, son 50 yılın Batı Pop Müziği şarkılarını çeşitli yapay zekâ ve istatistik metotları ile analiz ederek,  müziğin zaman içinde nasıl değiştiğini inceliyor. Sonuçlar, müziğin güvenli bölgelerin dışına pek çıkmadığını gösteriyor.

Devamını oku >

Suriye Kürdistanı’na destek yok

Independent gazetesi muhabiri Robert Fisk Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesinde de bağımsız bir devlet kurulamayacağını, çünkü Irak Kürdistanı’na göre bu bölgenin altyapısının ve uluslararası desteğinin çok daha zayıf olduğunu ifade etti.

Devamını oku >


Çanakkale’nin unutturulan kahramanı Sarkis Torosyan

Prof. Ayhan Aktar, önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak olan ‘Yüzbaşı Sarkis Torosyan - Çanakkale’den Filistin Cephesi’ne isimli kitapta, resmi tarihin I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusu’nda savaşan Ermeni subaylarla ilgili suskunluğunu sorguluyor. Aktar, Çanakkale Savaşları’nın en önemli başarılarının mimarı olan 2. Ağır Topçu Tugayı’nın tarihi, sırf başında bir Ermeni subay, yani Yüzbaşı Sarkis Torosyan olduğu için bugüne dek hiç yazılmadığını söylüyor.

Devamını oku >

Kategoriler

Güncel Gündem