Polis Breivik'i engelleyebilirdi

Norveç'te geçen sene Anders Breivik'in 77 kişinin katledilmesi ile sonuçlanan saldırısı ile ilgili soruşturma tamamlandı. Soruşturmada ölümlerin önlenebileceği ve polisin kusurlu olduğu sonucuna vardı. Komisyon sözcüsü Alexandra Bech Gjoerv yaptığı açıklamada, polisin saldırganı yakalaması ve saldırıyı başından durdurmasının mümkün olduğu tespit edilirken, saldırganın ikinci saldırıdan önce de yakalanabileceği belirtildi.

Soruşturma, Anders Behring Breivik'in peş peşe düzenlediği iki saldırıya polisin müdahalesi üzerine odaklandı.

Breivik saldırıları düzenlediğini itiraf etmişti.

Breivik 22 Temmuz 2011'de, önce başkent Oslo'daki bazı binalara, sonra da deniz yoluyla gittiği Ütopya adasında saldırı düzenlediğini itiraf etmişti.

Sanık 240'ı aşkın kişinin yaralanmasıyla bağlantılı olarak da yargılandı.

Komisyon sözcüsü Alexandra Bech Gjoerv, böyle bir saldırının gelecekte tekrar etmemesi ya da önüne geçilebilmesi için alınabilecek bazı önlemler hakkında öneriler belirlediklerini anlattıktan sonra sorunlu ve sorunsuz alanları altı başlık halinde özetledi:

  • 22 Temmuz 2011'de hükümet binalarına yönelik saldırı, varalon güvenlik önlemleri ile engellenebilirdi

  • Saldırgan ikinci saldırıyı düzenlemeden önce yakalanabilirdi.

  • Saldırının devamının önüne geçmek için isabetli önlemler alınabilirdi

  • Sağlık ve kurtarma ekipleri iyi performans sergiledi

  • Hükümetin kamuouyunu bilgilendirme performansı iyiyidi

  • Polisin saldırıyı başından durdurabileceği ve saldırganı yakalayabileceği savını geçersiz kılacak her herhangi tespit görülemedi

Mahkeme'nin Breivik'le ilgili kararını kısa süre içinde açıklaması bekleniyor.

Akıl sağlığının yerinde olduğuna kanaat getirilmesi halinde Breivik'in uzun bir hapis cezasına çarptırılacağı aksi halde psikiyatri kliniğine gönderileceği belirtiliyor.

Sanık Breivik şimdi almasına kesin gözüyle bakılan cezasının açıklanacağı karar duruşmasını bekliyor.

22 Temmuz 2011'de Anders Behring Breivik, Norveç'in başkenti Oslo'da gerçekleştirdiği bombalı saldırının ardından Utoya adasına giderek İşçi Partisi Gençlik Kolları'nın yaz kampını bastı ve toplam 77 kişiyi öldürdü.

(Kaynak: BBC Türkçe / Bianet)

Etiketler

Anders Breivik