Gaziantep’te 4 bin tekstil işçisi grevde

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde Tekstil fabrikalarında olumsuz çalışma koşullarına karşı başlatılan grev, artan katılımlarla birlikte 5 fabrikaya sıçrayarak 4 bine yakın işçiye ulaştı. Konuyla ilgili AGOS’a konuşan DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Necati Bencan, 'Sıkıntılar ortak, talepler ortak' dedi. Bencan, işçilerin hiçbir sendikayla çalışmadıklarını, taleplerini seçtikleri temsilciler aracılığıyla dile getirdiklerini kaydetti.

HÜSEYİN GÜMÜŞ

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde Tekstil fabrikalarında giderek kötüleşen çalışma koşullarına karşı Şireci Tekstil fabrikası işçilerinin başlattığı grev giderek artan katılımlarla birlikte Gürteks, Gür İplik, Motif İplik ve Canan Tekstil fabrikalarına da  sıçrayarak, 4 bin civarında tekstil işçisinin ortak mücadelesi haline dönüştü.

Gaziantep Organize sanayi Bölgesi’nde Tekstil fabrikalarında çalışan işçiler; çalışma şartlarının iyileştirilmediğini, asgari ücretle çalıştıklarını ve buna rağmen maaş ikramiyelerinin kesildiğini, çalışanların taleplerinin karşılanmadığını, ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirterek grev kararı aldıklarını kaydettiler.

Ortaklaştırma kararı

Konuyla ilgili AGOS’a konuşan DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Nihat Necati Bencan;  bölgede tüm tekstil fabrikalarının işçileri aynı kötü koşullarda çalıştırdığını, işçilerin asgari ücretle 12 saat çalıştığını kaydetti. Bu durumun işçiler için artık kabul edilemez bir noktaya geldiğini belirten Bencan; “Bütün tekstil işçilerinin talepleri ortak, bin tl maaş, 8 saat çalışma ve de yılda 4 maaş ikramiye talebinde bulunuyorlar. Ancak işyeri sahipleri bu talepleri karşılamıyor. Çekilen sıkıntılar ortak, talepler ortak. Tüm bunların doğal sonucu olarak işçiler mücadelelerini ortaklaştırma kararı aldılar ve şu an 4 bin civarında tekstil işçisi grevi sürdürüyor” dedi.

Hiçbir sendikayla çalışmıyorlar

Bencan ayrıca, bölgede tekstil alanındaki 2 fabrikada Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikasının örgütlü olduğunu belirterek, sendikanın işçilere sahip çıkmadığını, işçilerin de Öz İplik-İş’e güvenmediklerini ifade etti. Bu sebeple grevdeki işçilerin, DİSK de dahil olmak üzere hiçbir sendikayla çalışmadıklarını açıklayan Necati Bencan; “Bunun yerine grevdeki 5 fabrikanın işçileri taleplerini, aralarında seçtikleri temsilciler aracılığıyla dile getiriyorlar. Ancak hiçbir fabrika yönetimi, temsilcileri muhatap almıyor ve taleplerin karşılanması için gereken adımları atmıyor. Bir an önce sorunun çözülmesine yönelik adımlar atılması gerekiyor. Yoksa grev dalgası yayılarak devam edecektir” şeklinde konuştu.

Tekstil işçilerinin taleplerini kabul ettirebilmek için başlattıkları grev 1 haftadır devam ederken, bazı fabrikalarda işten çıkarılmaların başladığı kaydedildi.

Kategoriler

Güncel Gündem