Suriye'de gazetecilere saldırı

Suriye'nin Halep kentinde gazeteciler saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan araçta Japon gazeteci yaşamını yitirirdi. Araçta bulunan Mika Yamamato'nun bir meslektaşı ve bir Türk gazeteci ile birlikte iki Arap gazeteciden de haber alınamıyor. El Hurra televizyonu saldırının Özgür Suriye Ordusu tarafından yapıldığını ileri sürerken, Suriyeli muhalif askeri grup iddiayı reddederek rejim güçlerini sorumlu tuttu.

Suriye'de şiddet Ramazan Bayramı boyunca da tüm hızıyla devam ederken Halep'te gazeteciler saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan bir araçta Japon gazeteci Mika Yamamoto hayatını kaybetti. Araçta biri Türk üç gazeteciden ise haber alınamıyor.

Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada sözcüsü Masaru Sato, Suriye'nin Halep kentinde çatışma ortasında kalan, Japon Press için çalışan 45 yaşındaki kadın gazeteci Mika Yamamoto'nun Suriye'de görev esnasında  yaşamını yitirdiği açıklandı. 

ABD sermayeli Arapça yayın yapan El Hurra televizyonu ise, Halep'te seyir halindeki bir araçta, dört gazetecinin Özgür Suriye Ordusu giysileri giymiş kişiler tarafından saldırıya uğradığını duyurdu.

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu, gazetecilerin saldırıya uğramasıyla ilgileri olmadığını belirterek, Esad rejimi yanlılarını suçladı.

Japon gazeteci Yamamoto'nun öldüğü saldırıda, yanında bulunan Japon Press'ten bir meslektaşı ve bir Türk muhabirle birlikte iki Arap gazeteci de kayıp. Haber alınamayan Arap gazetecilerden birinin Lübnanlı olduğu belirtildi.

Yamamato'nun cenazesi Türkiye'ye nakledildi

Sato, Yamamoto'nun öldürüldüğü sırada Japon Press'ten bir meslektaşıyla birlikte olduğunu söyledi ancak Japon gazetecinin nerede ve ne zaman öldürüldüğü konusunda bilgi vermedi. 

Sözcü, gazetecinin cenazesinin Türkiye'ye nakledildiğini ifade etti.

Japon Press de 1967 doğumlu Yamamoto'nun Afganistan ve Irak savaşlarını izlemiş deneyimli bir gazeteci olduğunu bildirdi.