İkinci öğretim öğrencileri de harçların kaldırılmasını istiyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada açık öğretim ve birinci öğretimdeki üniversite harçlarının kaldırıldığını açıkladı. Düzenlemenin ikinci öğretimi kapsamaması üzerine ardından öğrenciler ikinci öğretimde de harçların kaldırılmasını talep ettiler. Arınç, ikinci öğretimin kapsama alınması için kanun çıkartılması gerektiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında harçların kaldırıldığını açıkladı.

Buna göre, Ağustos 2012 tarihinde yapılan düzenleme ile Üniversitelerin Birinci Öğretim ve Açıköğretim öğrencileri harç parası ödemeyecek. İkinci Öğretim öğrencileri için harç ücretleri ise kaldırılmadı.

İkinci öğretim tepkili

Milyonlarca üniversite öğrencisini ilgilendiren harçların kaldırılması durumuna üniversitelerin ikinci öğretim öğrencileri tepkili. Yürürlüğe giren düzenlemenin sadece normal öğrenim gören öğrencileri kapsamasına tepki gösteren öğrenciler, haksızlığa uğradıklarını dile getiriyorlar.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında kamuoyunda üniversite harcı diye ifade edilen katkı kredisinin tamamen kaldırılmasına ilişkin kararnamenin imzalandığını açıklamıştı. Ancak açıklamaya göre, '2. Öğretim' olarak adlandırılan ve derslere akşam saatlerinde giren öğrenciler ise harç ödemeye devam edecekler.

Arınç: 'Kanun çıkartılması gerekir'

Kararnamenin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından kararın yürürlüğe gireceğine belirten Bülent Arınç , 1 milyon 524 bin 380’i birinci öğretim, 1 milyon 951 bin 494’u açık öğretimde olmak üzere toplam 3.5 milyon öğrenciden artık üniversite harcı alınmayacağını kaydetmişti. İkinci öğretimdeki öğrencilerden ‘öğrenim ücreti’ adı altında ücretlerin alınmaya devam edileceğini söyleyen Arınç “Öğrenim ücreti katkı payı olmadığı için bir kanun çıkartılması gerekmektedir; kararnamenimiz içinde sadece katkı payları ve harçlar bulunmaktadır” diye konuştu. 

Üniversite sisteminde iki yıllık yüksel okul, lisans ve doktora öğrencilerinden yıllık harç alınıyordu. Harçlar okullara göre değişkenlik gösteriyor.

İkinci öğretimli öğrenciler yargıya gidecek

Karar öğrencilerin büyük çoğunluğu tarafından sevinçle karşılanırken ikinci öğretim ve uzaktan eğitim fakülteleri gibi kapsam dışı bırakılan programlarda okuyan onbinlerce öğrencinin ise tepkisine yol açtı. Öğrencilerin kararnameyi yargıya taşımaya hazırlandığı öğrenildi.

Bununla birlikte öğrenciler, ikinci öğretimde de harçların kaldırılması için imza kampanyası başlattılar. Kampanyalara aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilir:

 

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem