Nefret söylemine en çok maruz kalanlar, Yahudiler, Ermeniler, Suriyeliler

Hrant Dink Vakfı bünyesinde Asulis Dil, Demokrasi, Diyalog Laboratuvarı tarafından hazırlanan 'Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2018 Raporu' yayımlandı. 2018 yılında medyada nefret söylemine en çok maruz kalan gruplar Yahudiler, Ermeniler ve Suriyeliler. Medyada en çok nefret söylemi kullanan gazete ise Yeni Akit. Onu Milli Gazete ve Yeniçağ takip ediyor.

Rapora göre 2018 yılında ulusal, etnik ve dini grupları hedef alan 4839 köşe yazısı ve haber metni tespit edildi. 205 yayında, birden fazla gruba yönelik farklı kategorilerde nefret söylemi üretildiği için bu yazılar ele aldıkları grup/kategori sayısı kadar (birden fazla defa) incelenmiş oldu ve 5044 yazıya ulaşıldı. İncelenen tüm yazılarda 98 farklı grup hakkında 6517 adet nefret söylemi içeriği bulundu.

Nefret söylemine en çok yeren gazeteler şöyle sıralandı:

2018 yılında nefret söylemine en çok maruz kalan gruplar ise şöyle sıralandı:

Bu yılki rapor ayrıca "Türkiye Yazılı Basınında Çocukların Temsili - Haziran 2018" ve "Türkiye Ulusal Basınında Cumartesi Anneleri/İnsanları - Mayıs 1995 - Eylül 2018" başlıklı ayrımcı söylem raporlarını içeriyor.

Türkiye yazılı basınında çocukların temsili - Haziran 2018 raporunda, Türkiye’de yazılı basında çocuklarla ilgili hangi konularda haberler ve köşe yazıları üretildiği ve bu metinlerin nasıl sunulduğu incelendi. Bu rapor için, anahtar kelimeler esas alınarak bir yazılı basın taraması yapıldı. Bu taramada, ‘çocuk’ kelimesini –ve kelimenin eklerle ses değişimine uğramış hallerini– içeren tüm gazete metinleri listelendi. Araştırma kapsamında, 2018 yılı Haziran ayı boyunca sekiz gazetede (Birgün, Cumhuriyet, Hürriyet, Karar, Ortadoğu, Sabah, Sözcü, Yeni Şafak) yer almış, ‘çocuk’ kelimesini içeren 2459 haber metni ve köşe yazısı incelendi. Metinler, iki temel soruya, çocuklarla ilgili hangi konularda içerik üretildiği ve üretilen içeriğin nasıl aktarıldığına odaklanan bir incelemeye tabi tutuldu.

Türkiye ulusal basınında Cumartesi Anneleri/İnsanları - Mayıs 1995 - Eylül 2018 raporunda Cumartesi Anneleri/ İnsanlarının Türkiye basınındaki sunumu, 24 yıllık bir dönemi kapsayan 50 haftalık bir örneklem çerçevesinde ele alındı ve medyanın bu konuda, değişen toplumsal ve siyasal gündeme bağlı olarak nasıl bir toplumsal bellek anlatısı kurduğu irdelendi. 

Raporun tamamına şu adresten ulaşılabilir.

Kategoriler

Güncel