Petrol fiyatları 1991'den bu yana en sert yükselişi kaydetti

Yemen'deki iç savaşın taraflarından Husiler grubunun Suudi Arabistan'daki petrol tesislerine 'drone'larla düzenlediği saldırının ardından Riyad yönetimi petrol üretimimi azalttı. Sert yükselişin görüldüğü fiyatlar Trump'ın petrol piyasasında arz istikrarını sağlamak için ABD'nin acil durum rezervlerinin kullanılmasına izin vermesinin ardından geri çekildi.

ABD'li yetkililer Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan ve küresel petrol arzının %5 azalmasına yol açan saldırıdan İran'ı sorumlu tutarken, Başkan Donald Trump'ın ABD'nin karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi. Petrol fiyatları ise 1991'den bu yana en büyük artışı kaydetti.

Yemen'in başkentine hakim olan İran'a yakın Husiler Cumartesi günü meydana gelen ve dünyanın en büyük ham petrol işleme tesisine zarar veren saldırıyı üstlendi. Husiler Yemen'deki iç savaşta Suudi Arabistan önderliğindeki Arap ülkeleri koalisyonuyla  savaşıyor.

İran suçlamaları reddetti ve "tam teşekküllü savaş" için hazır olduğunu bildirdi.Suudi petrol şirketi Aramco'nun faaliyetlerine yakın olan iki kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Suudi petrol üretiminin normale dönmesinin aylar alabileceğini söyledi. Daha önceki tahminlerde haftalar alabileceği öne sürülmüştü.

Petrol fiyatları %19 kadar yükseldikten sonra kazanımlarını azalttı. Petrol fiyatları saldırının etkisiyle 1991 Körfez Savaşı'ndan bu yana en sert güniçi yükselişi kaydetti.

Petrol fiyatları, Trump'ın petrol piyasasında arz istikrarını sağlamak için ABD'nin acil durum rezervlerinin kullanılmasına izin vermesinin ardından geri çekildi. Dünyanın başlıca üreticileri de ortaya çıkan arz açığını telafi edecek stokun bulunduğunu bildirdi.

Husiler'den yeni tehdit

Öte yandan Husiler yeni saldırı tehdidinde bulundu. Husi askeri sözcüsü Yahya Sarea, Aramco'ya ait Abqaiq ve Khurais tesislerine yapılan saldırıların normal ve jet motorlu dronelarla gerçekleştirildiğini söyledi.

Suudi Arabistan'ın öncülüğündeki Arap ülkeleri dört yıldan uzun bir süredir Yemen'de Husilerle savaşıyor. Yemen savaşı Suudi Arabistan ile İran arasında "vekil güçler savaşı" olarak görülüyor.

İranlı yetkililerse, İran'ın petrol ihraç etmesinin engellenmesi durumunda diğer ülkelerin de bunu yapamayacağını söyleyerek üstü kapalı tehditlerde bulundu. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, saldırıdan İran'ın sorumlu olduğu yönündeki ABD iddiasını "kabul edilemez ve tamamen asılsız" olarak niteledi.

Saldırı düzenlenen tesis petrol ihraç edilmeden ve rafine edilmeden önce zorunlu bir adım olan arıtma işini gerçekleştiriyordu. Saldırı Suudi üretimini günde yaklaşık 5.7 milyon varile ya da yarıya indirdi.

Suudi Arabistan sadece dünyanın en büyük petrol ihracatçısı değil, aynı zamanda piyasayı istikrarlı tutmak için günde milyonlarca varil üretimini artırabilen veya azaltabilen tek ülke olarak pazarda benzersiz bir role sahip. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak gazetecilere yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'da oluşacak arz açığını telafi edecek kadar ticari stok mevcut olduğunu söyledi. (Reuters)

Kategoriler

Güncel