Müteşebbis Heyet İçişleri talimatnamesindeki koşullarla devam edecek

İçİşleri Bakanlığı'nın Patrik Seçimi Talimatnamesi'nde patrik adayları için getirilen "İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak" şartı tepki yaratmış, seçime müdahale olarak görülmüştü. Vakıf yöneticileri ve ruhaniler ile biraraya gelen Müteşebbis Heyet, bu toplantıdan gelen görüşler ışığında yola talimatnamenin mevcut haliyle devam etme kararı aldığını açıkladı.

Bugün saat 17.00'de başlayan ve Patrikhane'de gerçekleşen toplantıya Müteşebbis Heyet üyeleri ve Vakıf yöneticilerinin yanısıra Değabah (Patriklik Kaymakamı) Sahak Episkopos Maşalyan, Ruhani Kurul Başkanı Aram Başepiskopos Ateşyan ve Ruhani Kurul üyeleri de katıldılar.  Toplantı sonrasında Müteşebbis Heyet'ten yapılan açıklama şöyle:

"Müteşebbis Heyet’in 30 Eylül tarihli toplantısında geniş katılımlı bir toplantı yapılmasına karar verilmişti. 
03 Ekim Perşembe günü yapılan söz konusu toplantıda, hazır bulunan tüm vakıf temsilcilerinin talimatname konusunda görüş ve önerileri alınmış, Ruhani Meclis’in bildirisi de okunmuştur. 
Ardından yapılan Müteşebbis heyet toplantısındaki oylamada, eşit çıkan oylar sonucunda, geniş katılımlı toplantıda ortaya çıkan hakim görüş olan talimatnamenin mevcut koşulları ile Patrik seçim sürecine devam etme yönündeki karar benimsenmiştir."

İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Eylül Pazartesi günü yayınlanan talimatnamede Patrik seçimi ile ilgili bölümde yer alan "İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak" şartı tartışma ve tepki yaratmıştı. 1961'de yayınlanan ve sonraki Patrik seçimlerinde tekrarlanan talimatnamelerde böyle bir şart bulunmuyordu. 1961'den sonra göreve seçilen üç patriğin ikisi (Şhorhk Başepiskopos Kalustyan, Karekin Başepiskopos Kazanciyan) yurtdışında görev yaparken patrik seçilmişlerdi. 1951'de göreve seçilen Karekin Başepiskopos Haçaturyan da yurtdışında görev yapıyordu. 

Talimatnamenin yayınlanmasından sonra Değabah (Patriklik Kaymakamı) Sahak Episkopos Maşalyan ve Ruhani Kurul Başkanı Aram Başepiskopos Ateşyan talimatnamenin sorunlar içerdiğini belirtmişlerdi. Başepiskopos Bekçiyan ve Başepiskopos Çulciyan da talimatnamenin tekrar müzakere edilmesi gerektiğine dikkat çekmişlerdi. Talimatnameyi İçişleri Bakanlığı ile  tekrar müzakere edip etmeme konusunu ele alan Müteşebbis Heyet  Vakıf yöneticileri ve ruhanilerin görüşünü aldıktan sonra izlenecek yolu belirleme kararı vermişti. İçişleri Bakanlığı talimatnamesindeki söz konusu madde yurtdışında görev yapan Türkiye doğumlu patrik adaylarının adaylıklarını engelleme girişimi olarak görülüyor. 

Kategoriler

Toplum