"Şam yönetimi ile anlaşma asker konuşlandırma konularını kapsıyor"

Reuters ajansına açıklama yapan Suriyeli Kürt yetkili Badran Jia Kurd, Şam yönetimi ile varılan anlaşmayı "askeri ön anlaşma" olarak niteleyerek, Suriye ordusunun sınır boyunca konuşlanmasıyla sınırlı olduğunu ve siyasi konuların daha sonra ele alınacağını söyledi.

Reuters'a açıklamada bulunan Badran Jia Kurd, anlaşmanın Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin Menbiç kentinden kuzeydoğudaki Derik kentine kadar konuşlanmasına imkan verdiğini söyledi.

Öte yandan Suriye devlet haber ajansı, Suriye ordusunun Türkiye sınıra yakın Tel Tamer'e konuşlandığını bildirdi. Tel Tamer, Resulayn kentinin 35km güney doğusunda yer alan ve Türkiye harekatının odak noktalarından biri.

ABD ise hafta sonu, Suriye'nin kuzeyinde kalan 1,000 askerini de bölgeden çekeceğini açıkladı. ABD Savunma Bakanı Mark Esper ABD'nin yaklaşık 1,000 askerini Suriye'den çekeceğini  söyledi. Esper "Bu kararın alınmasının gerekçelerinden biri de Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Türkiye'nin saldırılarına karşı verebilmek için Rusya ve Suriye ile anlaşma gayesinde olmasıdır" dedi. 

Dün ajanslara bilgi geçen Türkiye güvenlik kaynakları ise Tel Abyad'ı ve M-4 karayolunu ele geçirdiklerini açıklamışlardı.  Milli Savunma Bakanlığı, harekatta 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 karayolunun kontrolünün sağlandığını duyurdu.

AB Türkiye'yi görüşecek

AB ülkelerinin dışişleri bakanları ise Türkiye'yi görüşecek.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Lüksemburg'da yapılacak AB Dış İlişkiler Konseyi öncesinde basına açıklamalarda bulundu. 

"Üye ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye'nin Suriye'deki askeri faaliyetleri ve (Doğu Akdeniz'deki) sondaj çalışmalarıyla ilgili ne tür adımlar atabileceklerini görüşecekler." diyen Mogherini, 17-18 Ekim'de düzenlenecek AB Lider Zirvesi'nde de bu iki konunun gündeme geleceğini söyledi.

Toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in de katılacağını belirten Mogherini, "Bu çerçevede siyasi sürecin artan askeri gerginlikten nasıl korunacağını görüşeceğiz." diye konuştu.

Mogherini, "Üye ülkelerin dışişleri bakanları Türkiye'nin, Suriye'deki askeri faaliyetleri ve (Doğu Akdeniz'deki) sondaj çalışmalarıyla ilgili ne tür adımlar atabileceklerini görüşecekler." ifadelerini kullandı.

ABD'den yaptırım açıklaması

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, geçtiğimiz hafta sonuna doğru yaptığı açıklamada  Türkiye'ye yönelik "çok kuvvetli" yeni yaptırımlar hazırlanması için Başkan Donald Trump'tan talimat aldığını söylemişti. Mnuchin Cuma günü ABD'nin an itibarıyla yaptırımları devreye almadığını, ancak gerekli olması halinde uygulayacağını ifade ederek, "Finansal kuruluşlara dikkatli olmaları ve yaptırımların söz konusu olabileceği uyarısında bulunuyoruz" dedi. Mnuchin, "Bunlar çok kuvvetli yaptırımlar. Umuyorum kullanmak zorunda kalmayız, ancak ihtiyacımız olursa Türkiye ekonomisini işlemez hale getirebiliriz" dedi. (Reuters, Ntv, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel