TBMM İnsan Hakları Komisyonu Hatay'daki kampta

Hatay'da Suriyeli mültecilerin kaldığı Apaydın kampında incelemelerde bulunan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, göç konusunu bir insan hakları sorunu olarak gördüklerini belirterek, 'Bu gelen insanlar bizim misafirimizdir. Hiç kimse durduk yerde evini, ülkesini terk etmez' dedi. Hatay Valisi Lekesiz, asker kökenli mültecilerin yakınlarının can güvenliği için görüntülenmek istemediklerini kaydetti.

TBMM İsnan Hakları Komisyonu Hatay'da Suriyeli mültecilerin kaldığı Apaydın kampında incelemelerde bulundu. Komisyon Başkanı Üstün, 'Bu kampın daha önce gördüklerimizden bir farkının olmadığını görüyoruz' dedi.

Üstün göç meselesinin bir insan hakları sorunu olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin Avrupa'ya kıyasla daha gelişmiş bir göç kanununa sahip olduğunu belirtti.

Üstün, Suriye'deki iç savaş ortamından kurtulmak için gelen mülteciler için, 'Bu gelen insanlar bizim misafirimizdir. Kimse durduk yerde evini, barkını, ülkesini terketmez. Bunlar sıkışık bir zamanda bize sığındılar, o bakımdan yarının ne olacağı belli olmaz. Dar zamanda komşu komşuya mutlaka muhtaçtır' diye konuştu. 

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul ve MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya'dan oluşan heyet, Hatay Valiliği'nde brifing aldıktan sonra Apaydın kampına geldi. Heyet burada incelemelerine başladı.

Göç bir insan hakkı sorunu

Üstün, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'i ziyaretinde yaptığı konuşmada, göç olayına genel çerçeveden baktıklarını ve bir insan hakkı sorunu olarak da algıladıklarını kaydetti.

80 bine yakın Suriyeli sığındı

'Onlara kucak açmak insani bir görev. Türkiye , göç konusunda Avrupa ülkelerinden ve batıdan çok daha ileride olduğunu iddia edebilirim. Şimdi 80 bine yakın misafir ettiğimiz Suriyeli vatandaş var. Bunların dışında ülkemizde 30 bin civarında da başka ülkelerden gelmiş, Sakarya’da, Edirne’de, İstanbul ’da farklı illerde barınan göçmenler var. Hem devletimiz, hükümetimiz, kurumlarımız hem de insanlarımız can siperane şeklinde bunlara yardımda bulunuyor.'

Komisyon Başkanı Üstün, meclisin yeni bir göç kanunu çıkardığını ve bunun çok ileri, çağdaş bir göç kanunu olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

Göç kanunu Avrupa'dan daha ileri

''Bizim komisyonumuzdan da geçti, muhalefetteki arkadaşlarımız da destek verdi, bizler destek verdik ve Avrupa ülkelerinden daha ileride bir hukuka sahip olduk. Açık kapı politikasını izliyoruz. Geleni iade etmeme anlayışı içerisinde görev yapıyoruz. Ayrıca hükümetimiz, milletimiz, devletimiz bu kadar fedakarlık gösterirken İnsan Hakları Komisyonu'nunda bu meseleye son derece duyarlı bir bakışı var.

Mülteciler Alt Komisyonu'nun görevine kesintisiz devam ettiğini vurgulayan Üstün, 'Bizim dönem boyunca kapatmadığımız birkaç alt komisyonumuz var. Bunlardan bir tanesi de Mülteciler Alt Komisyonu'dur. Sürekli, incelemelerde bulunur, ülkemize gelen bu insanların ülkemizde rahat etmesi için raporlar yayınlarlar, incelemelerde bulunurlar, tavsiyelerde bulunurlar' dedi.

Daha önce de iddia edildi

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı benzeri iddialarla daha önce de karşılaştıklarını ve incelemelerde bulunduklarını belirterek, 'Nitekim Hatay'a da bundan 7-8 ay önce yine komisyonumuz gelmişti. Bu ve benzeri iddiaları yerinde incelemiş ama bu iddiaların baki olmadığını, o zaman görmüştük. Muhalefetteki arkadaşlarımız da bu raporlara imza attılar' diye konuştu.

Ayhan Sefer Üstün, iddiaların gündeme gelmesiyle tekrar değerlendirmelerde bulunduklarını açıkladı: 'İnsan Hakları Komisyonu tekrar konuyu incelemek için Hatay'a gelmiş bulunuyoruz. Biz baştan beri göstermiş olduğunuz özveriden dolayı bütün kurum kuruluşlara, buradaki ekibe teşekkür ediyoruz.'

'Kimse durduk yerde evini terk etmez'

Komisyon Başkanı Üstün, mültecilerin ülkelerini terketmelerinin bir nedeni olduğuna dikkat çekerek, 'Bu gelen insanlar bizim misafirimizdir. Hiç kimse durduk yerde evini, barkını, ülkesini terk etmez. Bunlar sıkışık bir zamanda bize sığındılar, o bakımdan yarının ne olacağı belli olmaz. Dar zamanda komşu komşuya mutlaka muhtaçtır. O bakımdan inşallah arzu ediyoruz ki, diliyoruz ki Suriye'deki olaylar bir an önce son bulur, bu insanlar da kendi evlerine, barklarına kavuşurlar diyoruz.''

'Can güvenlikleri için görüntülenmek istemediler'

Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz de Hatay ’daki Suriyeli sığınmacıların bir kısmının asker kökenli kişiler olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

'Hatay ’ın bu şekilde medyada yer almasını biz de arzu etmezdik. Hatay, gerçekten başta sevgisi, barışı, kardeşliği olmak üzere ülkenin sosyal ekonomik hayatına çok ciddi katkılarda bulunan bir yer. Ama bir şekilde basında bu yönleriyle yer aldı. Doğrusu misafirlerimiz, asker kökenli oldukları için geldikleri andan itibaren can güvenlikleri dolayısıyla kendilerinin ve ülkelerindeki yakınlarının can güvenlikleri nedeniyle basında görüntülenmeyi arzu etmediklerini, böyle bir şeyi doğru bulmadıklarını belirttiler. Bu taleplerine rıza gösterildi ve burayı siyaset kurumundan, başka kurumlardan hemen hemen sayın bakanlar dahil, bunu öğrenince saygı gösterdiler ve ziyaret etmediler.' 

(Kaynak ve Fotoğraflar: AA)

Etiketler

Apaydın