Gazetecilerin basın kartlarının iptal edilmesine tepki

Evrensel ve BirGün gazetesinin çalışanlarını sarı basın kartları iptal edildi. Ayrıca pek çok gazetecinin basın kartlarının iptal edildiği de ortaya çıktı. Basın meslek örgütleri uygulamaya tepki gösterdi.

Evrensel gazetesi çalışanlarının hepsinin sarı basın kartlarının iptal edilmesi sonrası pek çok gazetecinin de kartlarının iptal edildiği öğrenildi. İlk bilgilere göre Türkiye Gazeteciler Sendikası Diyarbakır Temsilcisi ve sürekli sarı basın kartı sahibi Mahmut Oral, 1990 yılından beri basın kartı sahibi Faruk Balıkçı, Çanakkale Olay Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seçkin Sağlam gibi isimlerin basın kartları iptal edildi. Gün içinde BirGün gazetesi çalışanlarının basın kartlarının da iptal edildiği ortaya çıktı. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) “Yüzlerce gazetecinin basın kartı neden iptal edildi?” başlığıyla bir açıklama yayınladı. Sendika Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı'nın bir an önce bu konuya açıklık getirmek zorunda olduğunu kaydederek “Yıllardır bu kartı taşıyan gazetecilere kartlarının neden yenilenmediğini, iptal edilme gerekçelerini kamuoyuna açıklamak zorundadır” dedi.  

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkanı Sibel Güneş  "Biz cemiyet olarak bu kartların iptalinin gerekçesinin en kısa sürede açıklanmasını istiyoruz. Kapalı kapılar ardında yapılan komisyon toplantılarında hangi gerekçeyle bu kararın alındığını bilemiyoruz. Bunların da şeffaf bir şekilde medyayla paylaşılmasını istiyoruz. Bu olumsuz gelişmelerden geri adım atılmasını ve ayrıntılarının paylaşılmasını, meslektaşlarımızın kartlarının iade edilmesini istiyoruz. Bu hukuksuzluktan vazgeçilmesini istiyoruz" diye konuştu.

DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren basın kartlarının uzun bir süredir iktidar tarafından gazetecilere baskı aracı olarak kullanıldığını belirterek “İktidar kimin, nasıl gazetecilik yapması gerektiğine karar vermek istiyor. Aslında bütün sıkıntıları gerçeklerin kamuoyu tarafından bilinmesinin istenmemesi. Büyük yalanlarla sürdürüyorlar iktidarlarını. Bunun için gazetecilere baskı yapıyorlar. Bunun son örneklerinden biri de iptal edilen basın kartları.” dedi.

Basın kartları olmayan gazetecilerin sahada zorlandığını hatırlatan Eren “Şimdi iptal edilen kartların sahibi olan meslektaşlarımız için de aynı sorun yaşanacak. Biz yıllardır iktidarların verdiği basın kartlarının bir gazetecilik ruhsatı olmadığını söylüyoruz” dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu şöyle konuştu: “RSF yönünden demokratik süreç işletilerek basın kartı sağlamanın yolu mesleği en geniş ölçüde sürece dahil etmekten geçer. Bugünkü uygulama ise, iktidarın politik tezlerini desteklemeyenlerin gazeteci olarak tescillenmediği antidemokratik, şeffaf olmayan bir pratiğe işaret ediyor. Bu ayırımcılığı ortadan kaldırmak için yargı kanalları zorlanmalıdır."

Basın kartının yenilenmesi için başvuru yapmış olan ve uzun süredir bekleyen pek çok başka gazetecinin de basın kartlarının iptal edildiği öğrenilirken basın kartı iptal edilen gazeteci sayısının kaç olduğu da henüz bilinmiyor.

Basın kartı olmayan gazetecilerin Meclise girmesi zorlaşıyor. Pek çok davayı izlemek için "sarı basın kartı sahibi olma" koşulu bulunması sebebiyle gazeteciler davaları izleyemiyor. Sokak eylemlerinde basın kartı olması ise kolaylık sağlıyor. Ayrıca gazetecilerin yıpranma hakkı da “Sarı basın kartı sahibi olmak” koşuluna bağlı. Meslek örgütleri basın kartlarını dünyada meslek örgütlerinin verdiğini, Türkiye’de de bunun böyle olması gerektiğini belirtiyor. (Evrensel, BirGün)

Kategoriler

Güncel