Ermenistan'da bir şüpheli intihar daha

17 Ocak Cuma günü evinde ölü bulunan Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi (NSS) eski başkanı Kutoyan’ın yanındaki silah ve daha bir çok ipucu, olayı inceleyenlere ölümün büyük olasılıkla intihar olduğunu düşündürdü. Soruşturma Komitesi’ne göre, kafasına ateşli silahı dayayarak ateş eden Kutoyan intihar etmişti. Haber Ermenistan’da büyük yankı yarattı ve akıllara dört ay önce kır evinde intihar eden polis eski şefi Hayk Harutyunyan’ın ölümünü getirdi.

ALİN OZİNİAN/YEREVAN

Kolluk kuvvetleri sözcüsü Naira Harutyunyan 21 Ocak Salı günü gün yaptığı açıklamada, müfettişlerin Kutoyan’ın vücudunda hiçbir “şiddet izi” bulamadıklarını, adli test sonuçlarını aldıklarını fakat dosyan incelenmesinin hala devam ettiğini söyledi.
Soruşturma Komitesi Başkan Yardımcısı Artur Melikyan da aynı günlerde yaptığı açıklamada, yetkililerinin düzinelerce mermi bulduğu apartmanda kartuş kılıflarına da rastlandığını belirtmişti.  Cumartesi günü yapınan yazılı açıklamada, Soruşturma Komitesi, Kutoyan'ın Aralık ayının son günlerinde “alkol aldıktan” sonra apartman katının duvarına 35 silah ateş ettiğini tespit ettiklerini bildirdi.  Açıklamada, yasal olarak kendisine ait olan aynı tabancadan olay günü (16 Ocak) ateşlenen bir mermi tarafından öldüğü ifade edildi.
Kutoyan ve ailesi olayın geçtiği dairede yaşamıyorlardı. Kutoyan olaydan önce 2-3 günlüğüne gidip kendilerine ait bu evde dinleneceğini söyleyerek ayrılmış. Telefonlara cevap vermeyince, karısının daireye gelmesi ile olay ortaya çıktı. Kutoyan görevinden ayrıldıktan sonra Cambridge Üniversitesi'nde hukuk eğitimi almış, 9 Aralık’ta tatil için İngiltere'den Ermenistan'a dönmüştü.
Avukat olan Kutoyan, Şubat 2016'da Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi Başkanı olarak atanmasından önce 2011'den  itibaren eski Başkan Serj Sarkisyan'ın asistanı olarak çalışmıştı. 2016’da, Ermenistan kamuoyu, Güvenlik Servisi Başkanlığı’na bu kadar genç ve tecrübesiz birinin gelmesini şaşkınlıkla karşılamıştı.
Kutoyan Mayıs 2018'deki Kadife Devrim sonrası yapılan yeni seçimlerde  Nikol Paşinyan’ın başbakan olmasının ardından görevden alınmıştı. 
Eski başkan Sarkisyan'ın, yardımcısının beklenmedik ölümünden  dolayı yaşadığı şaşkınlık, Kutoyan’ın cenazesi töreninde farkedildi. Gazetecilerle konuşmayı reddeden 65 yaşındaki Sarkisyan duygulu anlar yaşadı. 

Araştırmalar sürüyor
Kutoyan'ı intihara sürükleyecek herhangi bir durum olup olmadığı hala soru işareti olsa da müfettişler tüm işaretlerin intihara götürdüğünü ama yine de her türlü araştırmanın yapılacağını belirtiyorlar.
 “İntihar süsü verilmiş bir cinayet” olabileceği söylentileri dolaşırken, komşular gazetecilere silah sesleri ya da olağan dışı bir şey duymadıklarını söylüyorlar. 
Kutoyan’ın cenazesinden sonra eski başkan Sarkisyan, derinden sarsıldığını ve Kutoyan'ın yüksek kalitede bir profesyonel olduğunu belirtirken, “Devletteki eski konumu göz önüne alındığında Georgi Kutoyan'ın başına gelenleri araştırma süreci halkın dikkatine sunulmalıdır” dedi.
Paşinyan "Ermenistan Başbakanı her vatandaşın ölümü için üzülür, yas tutar ve her aileye başsağlığı diler,  hükümet, Georgi Kutoyan'ın ölümünün ardında yatanları tam olarak ortaya çıkarmak için elinden gelen her şeyi yapacağına söz veriyor.” dedi.
Kutoyan görevden ayrıldıktan sonra kritik belgelerin arşivden kaybolduğu yönünde söylentiler yayılmıştı. Ayrıca Kutoyan’ın halefi Artur Vanetsyan döneminde de 10 sivilin ölümüyle sonuçlanan 1 Mart 2008 olaylarıyla ilgili belgelerin de ortada olmadığı gündeme gelmişti.

İkinci “intihar”
Kutoyan, son dört ay içinde ateşli silahla yaralanma sonucu ölü bulunan ikinci eski üst düzey görevli.  Eski polis şefi Hayk Harutyunyan da, Eylül ayında kır evinde ölü bulunmuştu. Harutyunyan, ölümünden önce 1 Mart olaylarıyla ilgili olarak sorgulanmıştı.  
Sarkisyan'ın liderliğindeki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi (HHK) Genel Başkan Yardımcısı Armen Ashotian da Kutoyan'ın ölümü ile şok yaşadığını belirtti. Kolluk kuvvetleri tarafından "şeffaf ve kapsamlı" bir soruşturma yapılmasını talep ederek, "Bu trajik olay çok garip ve birçok soru ortaya çıkarıyor." dedi.
Başka bir muhalefet partisi olan Aydınlık Ermenistan’ın lideri Edmon Marukyan da benzer şekilde ilgili makamların  “birçok soruya net cevaplar” bulmalarını istedi.
Alen Simonyan da, RFE / RL’nin Ermenistan servisine verdiği demeçte, “Bu, ciddi bir şekilde analiz etmemiz ve aydınlatmamız gereken beklenmedik ve şok edici bir gelişmedir” dedi. Simonyan,  Kutoyan’ın ölümünün “hala duyduğumuz geçmişin yankılarından biri” olduğunu ileri sürdü fakat ayrıntılara girmeyi reddetti.

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan